Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Natur, miljø og affald Klima og energi Solenergi Tjekliste til opsætning af solcelleanlæg

Tjekliste til opsætning af solcelleanlæg

Vejen Kommune ønsker at gøre det lettere for alle borgere at benytte sig af vedvarende energi.

I Vejen Kommune har vi udarbejdet en tjekliste for, hvad du eller din montør skal huske at undersøge, inden du sætter dit anlæg til solenergi op.

Som det første skal du være opmærksom på, at anlægget skal overholde kravene i Bygningsreglementet, blandt andet kapitel 8, §§168-186 hvad angår højde i skel med mere.

Du skal være opmærksom på, at et solcelle anlæg i det åbne land kan betyde, at der skal søges om en landzonetilladelse udover byggetilladelse. En landzonetilladelse skal i offentlig høring og der skal derfor påregnes et længere tidsrum fra ansøgning til tilladelse til opsætning.

Det anbefales, at der vælges et solcelleanlæg, der består af solcellepaneler og rammer, der har en mørk, ensartet og mat, antirefleksbehandlet eller coatet overflade.

Derudover er der en række andre forhold, som du eller din montør skal have undersøgt på forhånd.

Se tjeklisten

På kommunens hjemmeside under Bygnings- og områdebevaring kan du læse hvordan du selv undersøger om dit hus er fredet eller registreret som bevaringsværdigt.

Hvis dit hus er fra før 1950, eller har en særlig arkitektonisk kvalitet, skal du sende Vejen Kommune en forespørgsel inden du opsætter solceller. Husk at vedlægge tegninger, fotos, eventuelt en teknisk beskrivelse af anlægget eller lignende, der beskriver placeringen af det ønskede anlæg.

Er din ejendom berørt af en fredning, skal du kontakte Slots- og Kulturstyrelsen.

Hvis der er en lokalplan på din ejendom, kan du læse, om der er bestemmelser vedrørende opsætning, udformning, farve og materialevalg.

Du kan selv tjekke, om der er en lokalplan eller plandeklaration hvor du bor.

Solcelleanlæg vejer typisk op til et halvt ton og kræver ofte ekstra tagforstærkning!

Hvis taget ikke har styrken til at bære solcelleanlægget, kan man risikere nedbøjning af taget og andre sætningsskader på konstruktionen. Resultatet af dette kan blive fugtskader, revner i tagplader, manglende garantidækning for taget og lignende.

Sørg derfor altid for at monteringen af anlægget bliver udført professionelt, og er korrekt dimensioneret.

Er du i tvivl, så kontakt en byggerådgiver.

For at undgå eventuelle nabogener anbefaler Vejen Kommune anlæg, der har lav refleksionsværdi.

Det anbefales, at der vælges et solcelleanlæg, der består af solcellepaneler og rammer, der har en mørk, ensartet og mat, antirefleksbehandlet eller coatet overflade.

Denne side er printet den 02-07-2024 23.09

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Hold dig opdateret om Vejen Kommune

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600  Vejen