Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Regulativ for jord

1. Formål

Formålet med dette regulativ er:

1.1 at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og virksomheder i Vejen Kommune. Regulativet skal sikre, at håndtering og flytning af overskudsjord ikke giver anledning til forurening af omgivelserne eller begrænser ressourceanvendelsen. Dette sikres ved at fremme genanvendelsen af jord, så forbruget af de primære råstoffer begrænses mest muligt.

1.2 at fastsætte regler om de kommunale ordninger for jord, som er affald, herunder ordningens omfang og tilrettelæggelse m.v.,

1.3 at inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen i Vejen Kommune, jf. Jordforureningslovens §50 a stk. 2 og 3, at fastlægge delområder i Vejen Kommune, hvor jorden med en høj grad af sikkerhed kan henføres til kategori 1 eller 2, jf. jordflytningsbekendtgørelsens bilag 3 samt angive, hvor der ikke skal foretages analyser inden for det områdeklassificerede område i forbindelse med jordflytning.

1.4 at fastlægge regler for anmeldelse af jordflytning, herunder skema til brug herfor.

2. Regulativets gyldigheds- og anvendelsesområde

Regulativet omfatter flytning af jord fra ejendomme/modtageanlæg i Vejen Kommune, når jordflytningen er omfattet af krav om anmeldelse og dokumentation, jf. jordflytningsbekendtgørelsens §2. Det vil også sige flytning af lettere forurenet jord fra områder uden for de områdeklassificerede områder.

Regulativet fastsætter pligter og rettigheder for bygherrer (anmeldere), transportører og modtagere af overskudsjord.

Alle, der flytter overskudsjord i Vejen Kommune, har pligt til at følge regulativets bestemmelser.

Vejen Kommune afgør i tvivlstilfælde, om jord skal henregnes til affald og dermed håndteres i overensstemmelse med retningslinjerne i dette regulativ.

Den geografiske udbredelse af de områdeklassificerede områder i Vejen Kommune fremgår af det til enhver tid gældende regulativ for jord.

Regulativet omfatter ikke jord, som kan klassificeres som farligt affald.

3. Definitioner

De definitioner, der anvendes i dette regulativ, svarer til de definitioner, der fremgår af den til enhver tid gældende affaldsbekendtgørelse.

En liste over definitioner kan ses i bilag A

4. Affaldsproducentens pligter

4.1 Det påhviler affaldsproducenten eller den, der håndterer jord på vegne af affaldsproducenten, at benytte den håndtering, der er nævnt i dette regulativ.

4.2 Det påhviler affaldsproducenten at kildesortere jorden.

4.3 Kildesortering skal foregå i umiddelbar forbindelse med det enkelte gravearbejde, således at der ikke sker sammenblanding af forurenet og uforurenet jord.

4.4 Jord skal som minimum adskilles i fyldjord og intaktjord ved opgravningen.

4.5 I forbindelse med opgravning af overskudsjord må der ikke ske en sammenblanding af jordpartier, som tilhører forskellige forureningsklasser.

4.6 Hvis der under gravearbejdet bliver konstateret en jordforurening, skal den anmeldes til Vejen Kommune.

4.7 Den anmeldepligtige jord skal kategoriseres efter jordflytningsbekendtgørelsens bilag 3.

4.8 Hvis den forurenede jord ikke kan henføres til kategori 1 eller 2, rettes henvendelse til kommunalbestyrelsen med henblik på anden kategorisering.

4.9 Når overskudsjorden bliver håndteret, må den ikke give anledning til forurening på ejendommen og omgivelserne.

4.10 Hvis der er tvivl om, hvordan jorden skal klassificeres eller sorteres, træffer Vejen Kommune afgørelse herom, jf. affaldsbekendtgørelsens §4.

4.11 Ved flytning af overskudsjord, der ikke er omfattet af pligten til anmeldelse, skal affaldsproducenten sikre sig, at jorden afleveres til et anlæg, der har tilladelse til at modtage jorden.

4.12 Kildesorteret og klassificeret jord, der hverken skal eller kan genanvendes til byggeanlægs aktivitet, skal føres til et miljøgodkendt anlæg for jordrensning eller deponering. Anlægget foretager den videre håndtering.

4.13 Jord, der ikke er kildesorteret og klassificeret inden jordflytningen, føres til et godkendt karteringsanlæg, der foretager klassificering og videre håndtering.

4.14 Såfremt jorden indeholder andre affaldsfraktioner som f.eks. beton, brokker, tjære, asfalt, tagpap, metal, skærver eller slagger, skal disse sorteres fra og håndteres i henhold til regulativerne for erhvervs- eller husholdningsaffald i Vejen Kommune. Kan disse fraktioner ikke sorteres fra, skal det hele håndteres efter erhvervs- eller husholdningsaffaldsregulativet, medmindre disse fraktioner forekommer i ubetydelige mængder.

4.15 Jord, der indeholder andre affaldsfraktioner, som ikke kan frasorteres, skal deponeres.

4.16 Det er bygherrens/anmelders ansvar, at forurenet overskudsjord bliver bortskaffet efter Vejen Kommunes anvisning.

4.17 Såfremt en borger eller grundejer har frembragt affald, som ikke er omfattet af øvrige bestemmelser i dette regulativ eller anden regulering, skal denne tage kontakt til kommunalbestyrelsen med henblik på konkret anvisning, jf. affaldsbekendtgørelsens § 24, stk. 6.

5 Affaldstransportørens pligter

5.1 Transport af jord, der er omfattet af regulativet, skal foregå i henhold til gældende regler, så det sikres, at det sker på en miljømæssig forsvarlig måde. Der skal især tages hensyn til jordens aktuelle forureningsindhold og – koncentration. Spild og støvgener skal undgås.

5.2 Transportøren skal kontrollere overskudsjorden visuelt, når den bliver afhentet, ligesom  modtageren skal kontrollere overskudsjorden visuelt, når den bliver modtaget.

5.3 Transportøren har pligt til inden jorden flyttes til anvist håndtering at sikre sig, at transporten ledsages af en anmeldelse. Transportøren skal på Vejen Kommunes forlangende forevise anmeldelsen af jordflytningen eller anden dokumentation herfor.

6 Modtageanlæg

6.1 Bygherren/anmelderen kan efter anmeldelsen få anvist et modtageanlæg for overskudsjorden.

6.2 Når jorden bliver afleveret til det anviste modtageanlæg, skal anmeldelsesskemaet afleveres sammen med første læs jord.

6.3 Overskudsjord, der ikke er omfattet af pligten til anmeldelse, skal afleveres til et anlæg, der har tilladelse til at modtage overskudsjorden.

6.4 Vejen Kommune afgør i tvivltilfælde hvilket modtageanlæg, der må benyttes.

7. Skema til brug ved anmeldelse af flytning af jord

Jord, der er omfattet af dette regulativ, skal anmeldes til Vejen kommune, i overensstemmelse med jordflytningsbekendtgørelsen, inden den flyttes bort fra den ejendom, hvor den er

opgravet.

I Vejen Kommune skal der ske anmeldelse ved flytning af jord, der opgraves på:

  • Kortlagte ejendomme eller kortlagte dele af ejendomme
  • Ejendomme, som er uafklarede i forhold til kortlægningen
  • Områdeklassificerede ejendomme
  • Ejendomme, der er konstateret lettere forurenet udenfor områdeklassificeringen
  • Offentligt vejareal
  • Godkendte modtageanlæg for jord

Derudover skal flytning af lettere forurenet og forurenet jord altid anmeldes.

Anmeldelsen skal ske samtidigt med en eventuel ansøgning om byggetilladelse, dog senest 4 uger før arbejdet bliver sat i gang.

Anmelder af jordflytning skal give alle oplysninger om overskudsjorden, der kan sikre en miljømæssig forsvarlig anvisning til Vejen Kommune, herunder f.eks. at få udtaget og analyseret prøver af jorden. Anmelderen skal selv afholde omkostningerne hertil.

Anmeldelse af jordflytning i Vejen Kommune skal ske enten via www.jordweb.dk eller ved at udfylde et anmeldeskema, jf. bilag B, som også findes på Vejen Kommunes hjemmeside.

Jordflytningen betragtes som anmeldt, når Vejen Kommune har modtaget et anmeldeskema, der er fyldestgørende udfyldt og vedlagt den nødvendige dokumentation, jf. jordflytningsbekendtgørelsens § 4.

Anmeldeskema og link til JordWeb til brug ved anmeldelse af jordflytning kan findes på Vejen Kommunes hjemmeside.Anmeldeskema findes i bilag B.

8. Flytning af jord

For alle anmeldepligtige jordflytninger gælder, medmindre der er tale om straks-flytninger, at der er en lovbestemt sagsbehandlingstid på højst 4 uger. Hvis Vejen Kommune anmoder om supplerende oplysninger indenfor 4-ugers fristen, må flytningen derefter tidligst iværksættes 2 uger efter, at kommunen har modtaget de supplerende oplysninger.

Flytning af anmeldepligtig jord til råstofgrav skal altid godkendes/anvises af Vejen Kommune.

På Vejen Kommunes hjemmeside er der orienterende lister over godkendte modtageanlæg og råstofgrave i kommunen.

8.1 Flytning af jord fra kortlagte arealer

Flytning af jord fra kortlagte arealer eller ejendomme, der er uafklarede i forhold til kortlægning, skal altid godkendes/anvises af Vejen Kommune. Dette gælder også for jordpartier under 1m3. Hvis Vejen Kommune på forhånd har godkendt en jordhåndteringsplan, må jorden dog flyttes til et godkendt modtageanlæg umiddelbart efter, at Vejen Kommune har modtaget anmeldeskemaet vedlagt den nødvendige dokumentation.

8.2 Flytning af jord til godkendte modtageanlæg Hvis jorden flyttes til et godkendt modtageanlæg, der har godkendelse til at modtage jord med det forureningsindhold, der fremgår af anmeldelsen, må jorden flyttes umiddelbart efter, at Vejen Kommune har modtaget fyldestgørende udfyldt anmeldeskema vedlagt den nødvendige dokumentation. Hvis jorden flyttes til andre lokaliteter end godkendte modtageanlæg, skal jordflytningen altid godkendes/anvises af Vejen Kommune.

8.3 Flytning af jord fra områdeklassificerede områder og lettere forurenede områder udenfor områdeklassificeringen. Jorden må umiddelbart flyttes til et godkendt modtageanlæg når:

  •  anlægget har godkendelse til at modtage jord med det forureningsindhold, der fremgår af anmeldelsen
  • anmelder har sikret sig, at modtageanlægget vil modtage jorden og vil overtage analyseforpligtelsen
  • Vejen Kommune har modtaget et fyldestgørende udfyldt anmeldeskema.

Hvis den samlede jordflytning udgør mindre end 1 m3, kan jorden afleveres uden anmeldelse på et dertil godkendt modtageanlæg, f.eks. de kommunale genbrugspladser.

Der er ikke analysepligt for jordpartier på under 1 m3, der afleveres på godkendt modtageanlæg.

Jorden kan frit anvendes, hvis analyser viser at jorden er uforurenet, jf. 8.7. Jordflytning skal altid anmeldes/godkendes af Vejen Kommune.

8.4 Flytning af jord fra offentlige vejarealer.
Der skal indsendes fyldestgørende udfyldt anmeldeskema vedlagt den nødvendige dokumentation til Vejen Kommune, som skal godkende/anvise jordens placering. Hvis jorden genanvendes i andre vejprojekter inden for samme vejbestyrelse i Vejen Kommune, skal der ikke ske anmeldelse.

8.5 Flytning af jord i forbindelse med akutte forureninger.
Jorden kan opgraves og flyttes straks til en midlertidig placering i en miljøcontainer eller tilsvarende midlertidig placering med afskærmning fra omgivelserne i den kommune, hvor jorden er opgravet f. jordflytningsbekendtgørelsens § 7. Opgravning, flytning til den midlertidige placering samt den videre flytning skal anmeldes til Vejen Kommune senest 3 hverdage efter flytningen til den midlertidige placering.

8.6 Flere flytninger af jord fra flere lokaliteter til samme bestemmelsessted. 
Ved jordflytning i forbindelse med f.eks. ledningsarbejder eller fra godkendte modtageanlæg, kan der for hver forureningskategori anmeldes flere forventede jordflytninger til ét bestemmelsessted, samlet inden for en periode på højst ét år, jf. jordflytningsbekendtgørelsen § 8.

8.7 Terrænregulering. 
For jord der frit kan genanvendes som jord, skal man være opmærksom på, at jordmodtager kan være forpligtet til at søge godkendelse ved modtageradressatens hjemkommune af den deraf følgende terrænregulering. Jord, der frit kan anvendes er jord fra landzone, areal der ikke er kortlagt, ikke indgår i kortlægningen, ikke er områdeklassificeret, ikke lettere forurenet, ikke fra vejarealer og ikke fra modtageanlæg. Derudover jord, der efter godkendte analyser og jordflytningsanmeldelse, er godkendt til genanvendelse.

9. Genanvendelse af jord

For at begrænse brugen af primære råstoffer skal overskudsjord i videst muligt omfang genanvendes i andre projekter i stedet for at blive deponeret. Dette skal dog ske under overholdelse af gældende lovgivning.

Jord, som ikke indeholder andre forureningskomponenter end angivet i genanvendelsesbekendtgørelsens bilag 4, kan genanvendes i overensstemmelse med reglerne i restproduktbekendtgørelsen.

Genanvendelse af jord, der indeholder andre forureningskomponenter end angivet i genanvendelsesbekendtgørelsens bilag 4 eller, som overskrider grænseværdierne i dette bilag, kræver en tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19 eller en godkendelse efter Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5.

Hvis jord ønskes genanvendt, er det et afgørende kriterium, at der er tale om genanvendelse og ikke deponering samt, at der er defineret et formål for anvendelsen af jorden. Dette betyder, at der skal foreligge et konkret projekt, hvor der er behov for de jordmængder, der ønskes genanvendt.

10 Generelle bestemmelser

10.1 Vejen Kommune administrerer regulativet og fører tilsyn med, at jorden håndteres og  opbevares i overensstemmelse med gældende lovgivning og dette regulativs  bestemmelser (jf. miljøbeskyttelsesloven og jordforureningsloven).

10.2 I tilfælde af akut uheld ved håndtering eller behandling af jord, ring 112. Ved en akut forurening forstås f.eks. spild eller udledning af olie eller kemikalier på jorden eller til søer og vandløb.

10.3 I tilfælde af uheld ved håndtering eller behandling af jord skal Vejen Kommune straks underrettes af skadevolder (affaldsproducent, entreprenør, transportør eller modtager). Oplysninger vedrørende uheldet, herunder oplysninger om forureningens omfang og karakter skal fremsendes til Vejen Kommune.

10.4 Vejen Kommune anviser en mulighed for bortskaffelse af forurenet overskudsjord.

10.5 Ved væsentlige ændringer i jordens mængde, sammensætning eller egenskaber, skal Vejen Kommune straks underrettes herom med henblik på eventuel fornyet kategorisering eller anvisning, (jf. affaldsbekendtgørelsen og jordflytningsbekendtgørelsen).

10.6 Afregning for jordtransport og aflevering og behandling af overskudsjord til  modtageanlæg er et mellemværende mellem bygherre, transportør og modtageanlæg.

11 Registrering og indberetning af affald

11.1 Virksomheder, der erhvervsmæssigt håndterer jord, der er omfattet af regulativet, skal lade sig registrere hos Miljøcenter Roskilde i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens kapitel 15.

11.2 Virksomhederne skal hvert år senest den 31. januar indberette til Miljøcenter Roskilde om jordmængder, forureningstyper mm. I overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsens kapitel 13.

11.3 Udenlandske virksomheder uden fast adresse i Danmark, der udøver affaldsproducerende aktiviteter, skal lade sig registrere hos kommunalbestyrelsen med henblik på opkrævning af affaldsgebyr m.v.

12. Gebyr

12.1 Vejen Kommune opkræver et gebyr til dækning af kommunens udgifter til administration, håndtering og bortskaffelse af overskudsjord.

Gebyret opkræves jf. miljøbeskyttelsesloven, affaldsbekendtgørelsen samt jordflytningsbekendtgørelsen.

12.2 Kommunalbestyrelsen fastsætter hvordan gebyret opkræves, samt vedtager én gang årligt et gebyrblad, der angiver størrelsen på ovennævnte gebyrer. Gebyrbladet er tilgængeligt på Vejen Kommunes hjemmeside, (jf. affaldsbekendtgørelsen).

13. Tilsyn

Vejen Kommune fører tilsyn med, at overskudsjorden håndteres i overensstemmelse med lovgivningen og bestemmelserne i dette regulativ.

Konstateres forhold, som er i modstrid med dette regulativs bestemmelser, kan Vejen Kommune meddele påbud om, at forholdene bringes i overensstemmelse med reglerne inden for en nærmere angivet frist.

14. Områdeklassificering, undtagelse/inddragelse af områder

14.1 De samlede områder, der er omfattet af det områdeklassificerede område (jf. Jordforureningsloven) i Vejen kommune, fremgår af bilag C til dette regulativ og på kommunens hjemmeside.

14.2 Af bilag D til dette regulativ fremgår desuden hvilke områder i byzone, der er undtaget fra

  • områdeklassificeringen, henholdsvis hvilke områder, der er inddraget i
  • områdeklassificeringen, (jf. jordforureningsloven).

15. Analysefrie områder indenfor det områdeklassificerede område

Jord, der flyttes fra delområder, der af Vejen Kommune er kategoriseret i kategori 1 henholdsvis kategori 2, er undtaget fra dokumentationskravet i §10 i jordflytningsbekendtgørelsen.

Hvis jord, som kommunen har kategoriseret i kategori 2, ønskes nedkategoriseret til kategori 1, skal jordflytningen dokumenteres med det antal analyser, der fremgår af jordflytningsbekendtgørelsen.

Vejen Kommune har endnu ikke fortaget kategorisering af sådanne områder.

16. Lovgrundlag

Dette regulativ er udarbejdet i henhold til:

  • Lov om miljøbeskyttelse (Miljøbeskyttelsesloven), § 45, stk. 2. Lovbekendtgørelse nr. 879 af 26. juni 2010.
  • Lov om forurenet jord (Jordforureningsloven), § 50. Lovbekendtgørelse nr. 1427 af 4. december 2009 om forurenet jord.
  • Bekendtgørelse om affald (Affaldsbekendtgørelsen), § 19, stk. 2 i. Bekendtgørelse nr. 224 af 7. marts 2011.
  • Bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord (Jordflytningsbekendtgørelsen), § 15. Bekendtgørelse nr. 1479 af 12. december 2007.
  • Bekendtgørelse om definition af lettere forurenet jord. Bekendtgørelse nr. 554 af 19. maj 2010.
  • Bekendtgørelse om sortering og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald (bygge- og anlægsaffaldsbekendtgørelsen). Bekendtgørelse nr. 20 af 11. januar 2010
  • Bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald (restproduktbekendtgørelsen). Bekendtgørelse nr. 1662 af 21. december 2010.

Regulativet administreres efter den til enhver tid gældende lovgivning.

17. Klage

Kommunalbestyrelsens afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jf. affaldsbekendtgørelsen § 101 og jordflytningsbekendtgørelsen §18.

Indskærpelser af regulativet efter miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 1, kan ikke påklages tilmanden administrativ myndighed, jf. miljøbeskyttelseslovens § 69, stk. 3. Tilsvarende efter jordforureningsloven § 67, stk. 1 og stk. 3.

Afgørelser efter miljøbeskyttelsesloven og jordforureningsloven kan, medmindre andet fremgår af lovens bestemmelser, påklages til Natur- og Miljøklagenævnet, jf. miljøbeskyttelsesloven § 91 og jordforureningsloven § 77.

Efter § 47, stk. 1, jf. § 48, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse kan spørgsmål om, hvorvidt kommunen overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i medfør af denne lovgivning, indbringes for statsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende. Statsforvaltningen beslutter selv, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en tilsynssag, jf. § 48 a i den kommunale styrelseslov.

18. Overtrædelse og straf

Overtrædelse af regulativet straffes med bøde, jf. affaldsbekendtgørelsen § 102.

Straffen kan (jf. affaldsbekendtgørelsen og jordflytningsbekendtgørelsen), stige til fængsel i

indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der

ved overtrædelsen er:

  •  voldt skade på miljøet eller fremkaldt fare herfor, eller
  • opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder besparelser

Selskaber m.v. (juridiske personer) kan (jf. affaldsbekendtgørelsen og jordflytningsbekendtgørelsen), pålægges strafansvar efter reglerne i straffelovens kapitel 5, jf. affaldsbekendtgørelsen § 102 og jordflytningsbekendtgørelsen § 19.

19. Bemyndigelse

Kommunalbestyrelsen har bemyndiget Teknik og Miljø til løbende at foretage tekniske justeringer af regulativet, herunder at ændre bilag til regulativet (f.eks. Områdeklassificering) på kommunalbestyrelsens vegne.

Kommunalbestyrelsen har bemyndiget administrationen til at træffe afgørelser i henhold til regulativet.

20. Ikrafttrædelse

Regulativet træder i kraft 8. februar 2012.

Ved regulativets ikrafttræden ophæves samtidigt Regulativ for jordflytning i Vejen Kommune af 26. maj 2008.

Regulativet er vedtaget af Vejen Byråd den 7. februar 2012

Egon Fræhr

Borgmester

Ole Slot

Kommunaldirektør

Bilagsoversigt

Bilag til Regulativ for Jord:

Bilag A - Definitioner

Bilag B - Skema til anmeldelse af jord

Bilag C - Områdeklassificering

Denne side er printet den 21-01-2025 14.27

Ophavsretten tilhører Vejen kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Hold dig opdateret om Vejen Kommune

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen


CVR-nummer 29189838

Genveje