Jordforureninger og Områdeklassificering
Du kan undersøge, om jorden på din grund er lettere forurenet, områdeklassificeret som lettere forurenet eller kortlagt som forurenet eller mulig forurenet.
Læs om jordforureninger og områdeklassificeringer
Der kan være mange grunde til at en ejendom er forurenet. Her kan du læse om de forskellige former for jordforurening, der kan være registreret på din grund, og du kan se om din grund er registret.
Skal du bygge eller flytte jord fra en grund, som er forurenet eller lettere forurenet, skal du være opmærksom på, at der gælder en række særlige regler. Læs mere om jordflytning.
Hvad betyder det, at et areal er kortlagt som forurenet?
Er der eller har der f.eks. været benzinsalg, et autoværksted eller et renseri på en grund kan den være forurenet med stoffer, som kan være farlige for mennesker og miljøet. Hvis der er mistanke om forurening på grunden, er den kortlagt på vidensniveau 1 (V1), og hvis der er fundet forurening på en grund er den kortlagt på vidensniveau 2 (V2).
Det er Region Syddanmark som kortlægger forurenet jord i Vejen Kommune. Du kan let finde ud af det ved at søge på forurenede arealer i boksen "mere information".
Har du spørgsmål til kortlægninger, kan du kontakte Region Syddanmark.
Forurenet jord
Vil du bygge på en forurenet grund (V1 eller V2), skal du måske have en tilladelse efter jordforureningslovens §8. Vejen Kommune kan i den forbindelse kræve, at du foretager en nærmere undersøgelse af forureningen og risikoen i forhold til anvendelsen. Hvis byggeriet kræver en §8 tilladelse efter jordforureningsloven, skal Vejen Kommune altid høre Region Syddanmark i forhold til eventuelle vilkår.
Formålet er at sikre, at den planlagte arealanvendelse eller det planlagte bygge- og anlægsarbejde sker på en miljø- og sundhedsmæssig forsvarlig måde.
Tag altid kontakt til kommunen inden en undersøgelse igangsættes, så kommunen på forhånd kan godkende undersøgelsesoplægget.
Her kan du læse mere om §8 tilladelse til bygge- anlægsarbejde på en forurenet grund.
Hvis arealet ønskes undersøgt med henblik på at få arealet ud af kortlægningen, skal Region Syddanmark kontaktes, da de er kortlægningsmyndighed.
Det er derfor regionen, der skal godkende undersøgelsesoplæg og en eventuel oprydning.
Hvis din ejendom er områdeklassificeret som lettere forurenet, må du forvente, at jorden er påvirket af for eksempel bilos og røg fra skorstene i de øverste jordlag. Al jord i byzone er som udgangspunkt klassificeres som lettere forurenet. (Nogle arealer er dog undtaget).
Se om din ejendom er områdeklassificeret
Du skal være opmærksom på, at der gælder særlige regler, hvis du skal flytte jord som er områdeklassificeret.
Hvis du skal lave bygge- og anlægsarbejde eller ændre arealanvendelsen til bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, kolonihave eller sommerhus skal du være opmærksom på reglen om, at de øverste 50 cm jordlag skal være rene.
Hvorfor er der områdeklassificerede områder?
Lov om forurenet jord blev pr. 1. januar 2007 ændret på en række områder. Den væsentligste ændring var, at der blev indført en ændret kortlægningspraksis, således at lettere forurenet jord ikke længere skal kortlægges.
Blandt andet for at kunne styre jordflytning af lettere forurenet jord, er der indført en bestemmelse om, at de lettere forurenede områder områdeklassificeres efter særlige retningslinjer, idet dog alle områder inden for byzone efter lov om jordforurening som udgangspunkt er områdeklassificeret, og at jordflytning fra ejendomme i de områdeklassificerede områder skal anmeldes til kommunen.
Kommunerne har mulighed for at ændre på de områdeklassificerede arealer ved at undtage områder, som kommunen har en begrundet formodning om ikke er lettere forurenet. På samme måde kan der inddrages områder uden for byzonen, hvis der er en begrundet formodning om, at arealet er lettere forurenet.
Ejendomsmægleren har pligt til at indhente oplysninger om, hvorvidt en ejendom er registreret forurenet. Derudover har sælgeren pligt til at oplyse om en eventuel forurening på ejendommen.
Hvis du vil vide, om en ejendom er kortlagt som forurenet, eller om der er planer om en kortlægning, kan du henvende dig til Region Syddanmark, som står for kortlægning af forurenede grunde i Vejen Kommune.
Arealer må ikke tages i brug til bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, kolonihave eller sommerhus, før det er sikret, at de øverste 50 cm jord på ubebyggede arealer er ren eller har en varig fast belægning.
Om- og tilbygning til en- og tofamiliehuse er ikke omfattet af 50 cm reglen.
Peter Erfurt
Teknik & Miljø
Ring til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.