Politisk Strategi for ”Voksne indenfor udsatte-området”
Strategi under Handicap og Psykiatri
Strategien for voksne indenfor udsatte-området er Vejen Kommunes politisk strategiske sigtelinje for arbejdet med denne målgruppe i 2022 – 2024.
Udvalget for Social og Ældre skal fastlægge de overordnede strategiske pejlemærker/målsætninger på området.
Det er forvaltningens opgave at konkretisere og operationalisere målene gennem delmål og planlægning af indsatser.
Strategien er en del af strategien for Handicap og Psykiatri.
Indledning
Nogle gange tager livet uventede drejninger, og alle kan på et tidspunkt i livet opleve at befinde sig i en udsat position. Derfor har Udvalget for Social og Ældre sat fokus på en strategi på voksen-udsatteområdet, som har til formål at forebygge, håndtere og mindske udsathed i Vejen Kommune.
Hvorfor opstår behovet for en politisk strategi på voksne udsatte-området?
Hensigten med del-strategien vedrørende udsathedsområdet har som målsætning, at:
- Sætte fokus på de allersvageste borgere; de socialt udsatte borgere der ikke passer ind i de kommunale strukturer og dermed etablerede indsatser og tilbud.
- STRAKS kan ikke nå at vende borgerne i døren på 6 måneder. Både pga. omfanget af sagerne men også, da der ikke er ”aftagere” til borgerne, og borgerne ikke kan ”krav”-situationer som følger med deciderede visiteringer
- Imødekomme den forandring i udsathedsgruppen der forekommer pt. samtidig med der ses en øget tilgang af borgere der profiterer af § 99 – støtte.
- STRAKS-teamet modtager de sager som ikke ”passer ind” andre steder og dermed er de i dag mere end det team der blev politisk vedtaget i 2014
- At forebygge indflytning på forsorgshjem/krisecentre
- Forebygge udgiftspresset på det specialiserede socialområde
- At forebygge ensomhed og isolation ved at sætte fokus på etablering af fællesskaber og tilbud til borgergruppen
I betragtning af den meget brede og komplekse målgruppe, siger det sig selv, at det er umuligt at opstille en entydig strategi og endelige mål for indsatsen i forhold til den enkelte borger. Der er således tale om strategiske pejlemærker, hvor indsatsen består af den række forskellige indsatsområder, som i en samlet værdikæde skal bidrage til, at få den udsatte ud af den sociale isolation.
Det overordnede mål med strategien er, at den socialt udsatte borger får et værdigt liv, et liv som de magter. Så vidt det er muligt et liv, hvor borgeren er selvhjulpen og uafhængig af offentlig hjælp.
Muligheden for at løsrive sig af social isolation afhænger af en række individuelle forhold, alder, psykisk tilstand, misbrug m.v.
Igangsætning af den personlige udvikling ud af social isolation afhænger også af den offentlige hjælp der tilbydes og det må realistisk set forventes, at mange udsatte borgere vil have behov for livslang støtte. Omsorg for den enkelte er den nødvendige indgang, men det ændrer imidlertid ikke ved, at vi skal møde borgeren med krav og forventninger til, at borgeren deltager og troen på, at borgeren kan udvikle sig. Det er en helt afgørende forudsætning for udvikling. Udviklingen ud af social isolation er betinget af et samspil mellem flere indsatsområder, der hver især rummer flere individuelt tilrettelagte aktiviteter. Det afspejles i nedenstående målsætninger der retter sig mod både hjemløshed, sundhed, misbrug og beskæftigelse. Tilsammen skal målsætningerne og de indsatser der knytter sig til målene skabe værdi, i form af løsrivelse fra social isolation, fastholdelse af bolig, forbedring af sundhedstilstanden, reduktion af misbrug og i bedste fald beskæftigelse.
Hvem er de voksne udsatte?
De socialt udsatte er ikke en veldefineret gruppe. Social udsathed er en betegnelse, som beskriver en kompleksitet af problemstillinger i nogle borgeres livssituation. En livssituation som indebærer alvorlige sociale problemer for den enkelte.
Socialministeriet definerer socialt udsatte som ”personer der lever i samfundets yderkanter, personer der ofte har et dårligt helbred, der sjældent har tilknytning til arbejdsmarkedet, og som ikke drager nytte af samfundets almindelige tilbud til borgerne”.
Den sociale deroute, der typisk kendetegner deres liv, foregår ofte uden kontakt med det offentlige system. Og problemerne og deres årsager er tit komplekse. For eksempel er en person måske ikke alene hjemløs, men også sindslidende. Den socialt udsattes barndom og ungdom har ofte været præget af forældrenes misbrug, kriminalitet, svære omsorgssvigt og hyppige krænkelser og typisk har den enkelte også eget misbrug, kriminalitet, arbejdsløshed og manglende tilknytning til uddannelse og arbejde. De oplever sig svigtede af familie og det offentlige, men samtidig ofte afvisende overfor eller ude af stand til at modtage hjælp. De kan hverken klare sig selv, bo for sig selv eller sammen med andre. Vi genkender dem i bybilledet på grund af en generelt dårlig sundhedstilstand, til tider en afvigende aparte, støjende, truende adfærd, eller sky indadvendthed og ofte manglende personlig hygiejne.
Social udsathed handler ofte om en række dårlige levevilkår, hvor hver enkelt faktor kan være med til at starte en social deroute. Disse faktorer er erfaringsmæssigt:
- Manglende arbejdsmarkedstilknytning og uddannelse
- Kriser, traumer, omsorgssvigt
- Manglende sociale kompetencer
- Personlige og familiære problemer
- Kriminalitet
- Isolation, ensomhed, manglende netværk
- Prostitution
- Tidligere bandetilhørsforhold
- Økonomisk fattigdom
- Hjemløshed /funktionel hjemløshed
- Misbrug
- Dårligt helbred, sundhedstilstand
- Psykisk sårbarhed
Strategien henvender sig dermed til mennesker over 18 år i udsatte livssituationer med misbrug og/eller psykiske lidelser og/eller social isolation. Mange af disse mennesker lever isoleret med sparsom kontakt til familie og venner. De har typisk vanskeligheder i forhold til deres bolig. Måske er de sat ud af deres bolig eller på vej til at blive det fordi de ikke er i stand til at leve op til de krav udlejer stiller eller i stand til at holde en bolig så den ikke bliver sundhedsskadelig. Udover boligproblemer oplever borgere der er socialt udsatte ofte problemer i forhold til ensomhed, ringe hygiejne og sundhedstilstand. For nogens vedkommende har de ikke mulighed for at komme i bad eller vaske tøj og mange oplever ofte, at der ikke er råd til mad eller lægeordineret medicin. Det er således borgere med massive problemer ikke kun i forhold til hjemløshed, misbrug og psykiske lidelser, men også i forhold til basale behov som hygiejne, ernæring og sundhed.
Politik områdets betydning for borgere i udsatte positioner i Vejen Kommune
For borgerne i Vejen Kommune vil investeringen i de tiltag og indsatser, der ligger i dette politik-området for socialt udsatte betyde:
- Skabe sammenhængende forløb og den røde tråd i borgerens liv
- Skabe mulighed for at borgerne bliver i deres lokalområde og dermed gøre brug af deres netværk og lokalområdet i perioden de har brug for et akuttilbud/tag over hovedet
- Skabe mulighed for at sammentænke den pædagogiske og sundhedsfaglige støtte til borgerne og dermed forebygge uligheden i sundhed
- Styrke borgernes evne til at mestre eget liv og forebygge/minimere
- Indlæggelser/genindlæggelser
- Forebygge langvarige administrative udredningsforløb – skabe en hurtig og tidlig indsats
- Forebygge massive indsatser ved at skabe bedre overgange ud til ”det normale liv” i egen bolig og i uddannelse og beskæftigelse
Dette understøtter det politiske fokus på at sætte borgeren først i opgaveløsning og hurtigst muligt få borgeren til at mestre eget liv igen og/eller komme ud i egen bolig. Samtidig vil investeringen sikre en markant bedre mulighed for at modarbejde stigende økonomiske udfordringer på området.
De strategiske pejlemærker og målsætninger
Udsatte borgere skal opleve en sammenhængende indsats på tværs af forskellige områder. Strategi for Voksne- Udsatte sætter fokus på den vigtige opgave og rolle, som alle omkring borgeren i en udsat position har; det være sig kommunen, organisationer, foreninger og eksisterende tilbud, i håndteringen og forebyggelsen af udsathed. Strategien er bygget op over nogle strategiske pejlemærker og målsætninger som fagområdet for handicap og Psykiatri styrer efter og udvikler indsatserne og tilbuddene til borgerne med afsæt i:
Målsætning 1: Vi vil have fokus på det hele menneske
Vi vil møde udsatte i øjenhøjde og gennem ligeværdig dialog. Vi vil se mennesket frem for en sag og skabe forståelse for, hvor mange faktorer, der spiller ind i forhold til udsathed. Vi vil give plads til forskellighed og have øje for, hvor den enkelte har sine styrker.
Målsætning 2: Vi vil inddrage borgerne og pårørende
Borger – og pårørende inddragelse skaber ejerskab og bedre løsninger. Vi vil tage målgruppen med på råd, tænke ud af de faste rammer og lytte til input fra dem det handler om.
Målsætning 3: Vi vil have en hurtig og helhedsorienteret indsats
Udsatte borgere skal opleve en tidlig og hurtig indsats med henblik på at forebygge udsatheden
Udsatte borgere skal opleve en sammenhængende og helhedsorienteret indsats på tværs af forskellige områder. Støtten til borgeren skal komme på rette tid, rette sted og med den rette indsats.
Målsætning 4: Vi vil have flere ind i fællesskaber
Udsatte ønsker også at være en del af fællesskaber. Vi vil skabe deltagelsesmuligheder, ved at tænke anderledes/skæve fællesskaber. Vi vil arbejde for at forebygge ensomhed og for at få flere ind i fællesskaber. Vi vil have fokus på tilgængelighed, åbenhed og støtte til at indgå i etablerede fællesskaber
Målsætning 5: Vi vil gå fra at være udsatte til at være deltagende og mestre eget liv i det omfang, det er muligt for enkelte
Mange udsatte ønsker, udover at være en del af et fællesskab, også et arbejdsfællesskab, og at være selvforsørgende. Vi vil have fokus på fleksible rammer, relationsskabende og let tilgængelig hjælp. Vi vil have øje for ressourcerne frem for begrænsningerne. Vi vil have fokus på, at skabe fællesskaber, der muliggør deltagelsesmuligheder, og hvor den enkelte kan få håb, tro og drømme i forhold til at kunne mestre eget liv igen.
Hvor det er relevant vil vi understøtte de individuelt tilrettelagte ressourceforløb.
Målsætning 6: Vi vil samarbejde på tværs
Vi skal være sammen om at mindske udsathed, for i fællesskab står vi stærkere. Vi vil styrke samarbejdet på tværs af kommune og civilsamfund, og have fokus på lokalsamfundet som en vigtig spiller. Vi vil samarbejde med misbrugscentrene i det omfang og den udstrækning det er relevant for den enkelte borger i forhold til at understøtte deres vej ud af forbruget eller minimere forbruget af alkohol og stoffer.
Målsætning 7: Vi vil have mere frivillighed og flere Peers
Frivillige ressourcer og muligheder skal kobles på, der hvor det kan lade sig gøre. Frivillighed giver værdi både for den der giver, og for den der får. Vi vil anvende Peers i både det opsøgende arbejde og i relationsdannelsen med borgerne, da borgere med en brugerbaggrund kan have en særlig betydning for den udsattes begyndende tro på at livet kan ændre sig.
Målsætning 8: Vi vil have fysisk og mental sundhed
Udsatte borgere skal opleve og tilbydes forudsætningerne for lighed i sundhed på samme vilkår som borgere der ikke er i en udsat position i livet Lige adgang til sundhed. Kost og motion er vigtige faktorer, men sundhed er også mere end de fysiske elementer. Sundhed er også mental sundhed, og at leve det liv, man gerne vil. At opnå lige adgang til sundhed handler også om, at borgerne får mulighed for at få adgang til sundhedssamtaler og sundhedstjek med en sygeplejerske, hvor der er fokus på både den fysiske og psykiske sundhed samt eventuelt misbrug/forbrug. Sundhed er også at have en ok hygiejne, hvorfor vi vil skabe mulighed for at borgerne kan få adgang til et varmt bad samt rent tøj. En stor del af sundheden handler også om sund tandpleje, hvorfor vi også støtter borgerne i at få søgt social tandpleje og komme afsted til de tilbud borgerne måtte få.
Målsætning 9: Vi vil arbejde forebyggende
Forebyggende og tidlige indsatser skal prioriteres for at undgå at mennesker havner i udsathed. Vi vil have fokus på at skabe indsatser der hjælper risikogruppen, og på at skabe en fælles koordineret indsats i både den tidlige opsporing/identificering samt forebyggelsen på tværs i Vejen Kommune. Derudover vil vi have særligt fokus på det opsøgende arbejde og gadeplansarbejdet med henblik på, at få fat i borgerne hurtigt og så tidligt som muligt.
Målsætning 10: Vi inddrager nærmiljøet og skaber lokale løsninger
Vi vil sætte fokus på at skabe løsninger på de matrikler, hvor det giver mening for borgerne at komme – dette også gennem et fokus på matrikel-løse aktiviteter. Vi vil samskabe med de lokale virksomheder i Vejen Kommune om muligheden for fx madordninger/madkuponer/overskudsvarer, gratis møbler og tøj.
Vi vil skabe muligheder for akutboliger i eget regi.
Charline Borgen Amdisen Bossen
Familie, Handicap & Socialpsykiatri
Ring til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.