Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Status for realiseringer

Alle projekter er 100 % finansieret af tilskud fra Den Europæiske Union (EU), Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Aktuelle realiseringer

Vejen Kommune arbejder i øjeblikket med følgende realiseringsprojekter:

Det oplyste RIB-nummer henviser til indsatsen i de statslige vandplaner. Du kan se indsatsernes geografiske placering på statens MiljøGIS under Indsatsprogram og prioriteringer.

Se status for realiseringer

Skodborg Bæk er et mindre vandløb som er en del af Kongeå-systemet. Vandløbet er udpeget til indsatsen mindre strækningsbaseret restaurering og har efter ønske fra lodsejerne fået tilføjet indsatsen genslyngning. I forbindelse med projektet øges vandløbets fysiske variation ved udlægning af groft materiale i form af gydegrus og skjulesten. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2027.

Jels Å, Holm Bæk og Kjær Bæk er alle mindre vandløb som er en del af Ribe Å-systemet. Jels Å er udpeget til indsatsen genslyngning mens Kjær Bæk og Holm Bæk er udpeget til indsatsen mindre strækningsbaseret restaurering. Som en del sidst nævnte indsats afgraves sand og der udlægges i stedet groft materiale i form af gydegrus og skjulesten. Derudover etableres beplantning flere steder langs vandløbet med det formål at skygge en del af grødevæksten væk og samtidig stabilisere brinkerne og på sigt skabe skjul for fisk og smådyr. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2027.

Tobøl-Bobøl Bæk, Trolddal Bæk og Lintrup Sønderbæk er alle mindre vandløb som er en del af Kongeå-systemet. Vandløbene er udpeget til indsatsen mindre strækningsbaseret restaurering, hvor sand afgraves og der udlægget graft materiale i form af gydegrus og skjulesten. Derudover etableres i nogle af vandløbene sandfang og der etableres beplantning på flere strækninger med det formål at skygge en del af grødevæksten væk og samtidig stabilisere brinkerne og på sigt skabe skjul for fisk og smådyr. Anlægsarbejdet forventes gennemført i perioden 2025.

Bodil Aires Bæk, Tilløb 3 til Kongeåen og Tilløb til Andst Å er alle mindre vandløb som er en del af Konge Å-systemet. Vandløbene er udpeget til indsatsen udlægning af groft materiale, hvilket består af gydegrus og skjulesten. Denne indsats vil på delstrækninger blive kombineret med afgravning af sand fra bunden samt etablering af træer langs vandløbet, med det formål at skygge en del af grødevæksten væk og samtidig stabilisere brinkerne. Projektet indeholder derudover en omlægning af 2 overkørsler i Tilløb 3 til Kongeåen. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2027.

Lintrup Sønderbæk, Øster Gesten Bæk, Skudstrup Bæk og Grænsebækken er alle mindre vandløb som er en del af Konge Å-systemet, mens Stenderup Bæk er en del af Sneum Å-systemet. Øster Gesten Bæk, Skudstrup Bæk og Grænsebækken er udpeget til indsatsen udlægning af groft materiale, hvilket består af gydegrus og skjulesten. Denne indsats vil på delstrækninger blive kombineret med afgravning af sand fra bunden. Indsatsen i Stenderup Bæk og Lintrup Sønderbæk er rørlagte vandløb som er udpeget til at skulle genåbnes, hvilket dog ikke er muligt i Lintrup Sønderbæk. Her udgør røret en spærring for dyrene i vandløbet grundet et styrt ved rørets udløb. Dette forsøges løst ved en mindre bundhævning ved udlægning af gydegrus neden for røret. Anlægsarbejdet i Lintrup Sønderbæk forventes gennemført i 2025, mens anlægsarbejderne i de resterende vandløb forventes gennemført i 2027.

Præstkær Bæk er et mindre vandløb som er en del af Sneum Å-systemet. Vandløbet er udpeget til indsatsen hævning af vandløbsbunden, hvilket sker ved udlægning af gydegrus og skjulesten. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2027.

Østerbygård Dambrug ligger ved Holme Å og er et dambrug i drift. Opstemningen er på ca. 2 meter og udgør en fuldstændig spærring for optrækkende fisk. Ved at fjerne spærringen skabes der adgang til 17 kilometer vandløb opstrøms. I dag udgør stuvningszonen en fælde for fiskeyngel, der er på vej ned ad vandløbet. En meget stor andel af dem går tabt i stuvningszonen. Dambruget skal fortsat være i drift efter projektet og skal indtage vand fra vandløbet på glat strøm. Realiseringen omfatter flytning af dambrugets vandindtag, tilpasning af vandløbsbunden opstrøms stemmeværket og genslyngning af vandløbet med et gennemsnitsfald på omkring 2 promille. Hele vandområdet ligger opstrøms et Natura 2000- område og projektområdet er udpeget som potentielt opvækstområde for snæbel og laks. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2025.

Hulkær Fiskeri ligger ved Bramming-Holsted Å og er et dambrug i drift. Opstemningen er på ca. 2 meter og udgør en fuldstændig spærring for optrækkende fisk. Ved at fjerne spærringen skabes der adgang til 52 kilometer vandløb opstrøms. I dag udgør stuvningszonen en fælde for fiskeyngel, der er på vej ned ad vandløbet. En meget stor andel af dem går tabt i stuvningszonen. Realiseringen omfatter fjernelse af stemmeværket, sænkning af vandløbsbunden opstrøms stemmeværket og genslyngning af vandløbet. Dambruget forventes fortsat at skulle være i drift efter projektet og indtage vand fra vandløbet via pumper. Hele vandområdet ligger i et Natura 2000- område og projektområdet er udpeget som potentielt opvækstområde for snæbel og laks. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2026.

Præstkær Fiskeri ligger ved Bramming-Holsted Å og er et dambrug i drift. Opstemningen er på ca. 1 meter og udgør en fuldstændig spærring for optrækkende fisk. Ved at fjerne spærringen skabes der adgang til 50 kilometer vandløb opstrøms. I dag udgør stuvningszonen en fælde for fiskeyngel, der er på vej ned ad vandløbet. En meget stor andel af dem går tabt i stuvningszonen. Realiseringen omfatter ombygning af stemmeværket, så den bevaringsværdige Grauengaard Mølle har mulighed for ”museumsdrift”, samt sænkning af vandløbsbunden og vandstand opstrøms stemmeværket. Dambruget forventes fortsat at skulle være i drift efter projektet og indtage vand fra vandløbet via pumper. Hele vandområdet ligger i et Natura 2000- område og projektområdet er udpeget som potentielt opvækstområde for snæbel og laks. Anlægsarbejdet forventes gennemført i 2026.

Mere information

Her kan du læse mere om Danmarks vandområdeplaner:

Styrelsen for vand og natur

Ebbe Evendorf Høy

Teknik & Miljø

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 22-01-2025 03.54

Ophavsretten tilhører Vejen kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Hold dig opdateret om Vejen Kommune

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen


CVR-nummer 29189838

Genveje