Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Realiseringer, gennemførte

Alle projekter er 100 % finansieret af tilskud fra Den Europæiske Union (EU), Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Miljø- og Fødevareministeriet.

Gennemførte realiseringer 

Vejen Kommune har gennemført følgende realiseringsprojekter:

Det oplyste RIB-nummer henviser til indsatsen i de statslige vandplaner. Du kan se indsatsernes geografiske placering på statens MiljøGIS under Indsatsprogram og prioriteringer.

Se gennemførte realiseringer

Gørklint Mølle Dambrug ligger ved Bramming-Holsted Å og var et dambrug i drift. Opstemningen var på ca. 1,5 meter og udgjorde en fuldstændig spærring for optrækkende fisk. Ved at fjerne spærringen er der skabt adgang til 69 kilometer vandløb opstrøms. Tidligere udgjorde stuvningszonen en fælde for fiskeyngel, der var på vej ned ad vandløbet. En meget stor andel af dem gik tabt i stuvningszonen. Realiseringen omfattede fjernelse af stemmeværket, sænkning af vandløbsbunden opstrøms stemmeværket, etablering af gyde og opvækstområde for snæbel og genslyngning af vandløbet. Dambruget lukkede som en del af en frivillig aftale om opkøb af foderkvote og stemmeret mod erstatning finansieret af Miljøstyrelsen. Hele vandområdet ligger i et Natura 2000- område og projektområdet er udpeget som potentielt opvækstområde for snæbel og laks. Anlægsarbejdet blev gennemført i 2022-23.

Vejen store Vandmølle ligger ved Vejen Å og er et dambrug i drift. Opstemningen ved dambruget var på ca. 2 meter og udgjorde en delvis spærring for optrækkende fisk. Der var tidligere etableret et mindre omløbsstryg, som blev vurderet til at være både for stejlt og for kort til at skabe gode muligheder for faunapassage. Samtidigt gik der meget fiskeyngel tabt i mølledammen, når de var på vej ned ad vandløbet. Ved at fjerne spærringen blev der skabt adgang til 50 kilometer vandløb opstrøms. Dambruget er fortsat i drift og processen med at ombygge dambruget foregik sideløbende med realiseringen af vandplansprojektet. Realiseringen omfattede fjernelse af stemmeværket, sænkning af vandløbsbunden opstrøms stemmeværket og genslyngning af vandløbet ind over dambrugsarealet. Anlægsarbejdet blev gennemført i 2022.

Vejen Lille Vandmølle ligger ved Vejen Å og er ikke længere i funktion som dambrug og vandmølle. Spærringen er fjernet i efteråret 2020, og Vejen Å er genslynget ind over det nedlagte dambrugsareal. Der er samtidig etableret flere gydebanker i vandløbet. Projektet er første del af et større projekt, hvor spærringen ved Vejen Store Vandmølle også skal fjernes. Det forventes gennemført i sommeren 2022.
Når begge spærringer er fjernet er der fri passage for optrækkende fisk fra Vadehavet og til 50 km vandløb opstrøms Vejen vandmøller. Der etableres gydebanker på den nye strækning.

Øster Lindet Bæk er et mindre tilløb til Jels Å, som er en del af Ribe Å-systemet. Vandløbet er restaureret i med udlægning af gydegrus og strømkoncentratorer i form af større sten for at indsnævre vandløbet. Desuden er der plantet flere mindre grupper af træer langs vandløbet. De skal skygge noget af grødevæksten væk, særligt ved de kraftige forekomster af smalbladet mærke, samt medvirke til på sigt at stabilisere brinkerne, så brinkerosionen bliver mindre. Projektet er gennemført i 2019. 

Klelund Bæk er et lille tilløb beliggende i den øvre del af Nørrebæk-Terpling Å, som er et vigtigt tilløb til Sneum Å. Spærringen udgøres af en gammel rørbro, hvor røret er for lille og ligger med et stort fald. Rørbroen og markoverkørslen flyttes og anlægges med korrekt fald og der udlægges en 20 meter lang gydebanke.

I Lindknud Bæk er der i efteråret 2019 fjernet en spærring, som bestod af et betonbygværk, som tidligere har stemmet vandet op til et badebassin. Bygværket er fjernet, der er udlagt et gydebanke og skjulesten og der er etableret en ny rørbro ved en markoverkørsel.

I Fuglebæk er der fjernet en spærring i 2019. Spærringen bestod af et rør under Kongeåvej, hvor der var et styrt fra rørudløb og til vandløbsbund. Opstrøms Kongeåvej var der også to mindre rørbroer med brat fald. Rørets spærrende effekt under Kongeåvej er fjernes ved at udlægge sten og grus nedstrøms, så vandløbsbunden er hævet og der er større vanddybde gennem røret.

Den opstrøms rørbro er fjernet, da den ikke længere er i brug og den nedstrøms rørbro er skiftet til et Ø80 cm stålrør.

I Blå Å er der fjernet en spærring i 2019. Spærringen bestod af et gammelt betonbygværk. Bygværket er fjernet og faldet er udlignet ved at udlægge ca. 40 meter gydebanker i vandløbet.

Sekærbæk-Sønderbæk er et tilløb et Sneum Å. I bækken er der en større spærring ved det nedlagte Grene Fiskeri. Når begge spærringer fjernes er der fri passage for optrækkende fisk fra Vadehavet. Det skaber adgang for optrækkende fisk til 16,8 kilometer vandløb opstrøms for spærringerne. Projektet består i at fjerne de to spærringer og genslynge vandløbet ind over det gamle dambrugsareal. Der etableres gydebanker på den nye strækning.

Nørrebæk-Terpling Å er et tilløb til Sneum Å. I åen er der en større spærring bestående af dambrugets stemmeværk. Dambruget er nedlagt og projektet består i at fjerne spærringen ved opstemningen og genslynge vandløbet ind over det tidligere dambrugsareal. Der lægges gydegrus ud i den nye del af vandløbet. Nedstrøms for spærringen er der fri passage for fisk og anden fauna helt ud til Vadehavet. Opstrøms åbner fjernelse af spærringen for 11,9 kilometer vandløb. Spærringen ved Glejbjerg Fiskeri er en ud af tre spærringer i Nørrebæk-Terpling Å, der fjernes samtidigt.

Nørrebæk-Terpling Å er et tilløb til Sneum Å. I åen er der en større spærring bestående af dambrugets stemmeværk. Dambruget er nedlagt og projektet består i at fjerne spærringen ved opstemningen og genslynge vandløbet ind over det tidligere dambrugsareal. Der lægges gydegrus ud i den nye del af vandløbet. Nedstrøms for spærringen er der fri passage for fisk og anden fauna helt ud til Vadehavet.Nørrebæk-Terpling Å er et tilløb til Sneum Å. Dambruget er nedlagt og projektet består i at fjerne spærringen ved dambrugets gamle opstemning. Spærringen fjernes ved at skifte den eksisterende rørbro under Sekærvej ved det nedlagte dambrug. Fjernelse af spærringen vil skabe adgang til 8,3 kilometer vandløb opstrøms. Spærringen ved Skovbølling Dambrug er en ud af tre spærringer i Nørrebæk-Terpling Å, der fjernes samtidigt.

Nørrebæk-Terpling Å er et tilløb til Sneum Å. I åen er der en større spærring bestående af dambrugets stemmeværk, som er indbygget i vejbroen under Tvilhovej. Dambruget er nedlagt og projektet består i at fjerne spærringen ved at etablere en ny vejbro. Vandløbet genslynges ind over det gamle dambrugsareal og der udlægges gydegrus i den nye vandløbsstrækning. Fjernelse af spærringen vil skabe adgang til 6,5 kilometer vandløb opstrøms. Spærringen ved Tvilho Dambrug er en ud af tre spærringer i Nørrebæk-Terpling Å, der fjernes samtidigt.

Lintrup Sønderbæk er et tilløb til Kongeåen. I bækken findes et gammelt betonbygværk med et styrt på 10 cm. Styrtet udgør en spærring for faunaen i vandløbet. Projektet består i at knuse betonbygværket og køre det væk. Herefter etableres der nye vandløbsbrinker, som passer til de eksisterende brinker. Niveauforskellen udlignes ved at etablere et 10 meter langt stryg med et fald på 5 promille. Herudover udlægges et 25 cm tykt lag af gydegrus over en 20 meter lang strækning. Projektet vil bidrage til at skabe gode gyde- og opvækstforhold for fisk i Lintrup Sønderbæk.

Skidenkær Bæk er et mindre tilløb til Jelssøerne. Spærringen er en rørbro under Over Jelsvej. Udløbet af rørbroen ligger 20 cm over vandløbsbunden, hvilket udgør en spærring for optrækkende fisk og smådyr. Spærringen fjernes ved at anlægge en gydebanke på 25 meter nedstrøms for broen. Gydebanken anlægges med et fald på 10 promille og så den hæver vandstanden med 25 cm. Dette medfører, at vandløbet får naturlige strømningsforhold omkring rørbroen. Projektet vil skabe passage til en km vandløb med fint fald og gode gydemuligheder oven for spærringen.

Skodborg Bæk løber ud i Kongeåen. Spærringen består af et betonbygværk og af et 10 meter langt stejlt stenstryg med et fald på 21 promille. I alt sker der et vandspejlsfald på 35 cm over stryg og bygværk. Spærringen fjernes ved at fjerne betonbygværket og erstatte det eksisterende stryg med to gydestryg, der er tilpasset de naturlige forhold i vandløbet. Gydestrygene vil få et fald på 7-8 promille. Projektet vil skabe adgang til knap 7 km åbent vandløb med fint fald ovenfor spærringen.

Stemmeværket ved Holsted Mølle udgjorde en spærring for fiskenes mulighed for at svømme op ad åen, for at gyde. I statens vandplan for 2009-2015 var spærringen udpeget til at skulle fjernes inden udgangen af 2015.

I samarbejde med lokale lodsejere omkring mølledamen og Sydvestjysk Sportsfiskerforening udarbejdede Vejen Kommune et forslag til hvordan spærringen kunne fjernes. Forslaget indebar at mølledammen blev nedlagt og erstattet af et bredt vandløb med masser af velegnede gydeområder for blandt andet snæbel, laks og ørred.

Engen syd for åen, som var tilgroet i pilekrat, blev ryddet, så udsigten over ådalen blev genskabt. Samtidig blev der skabt et rekreativt område, med en flot træbro over åen.

Projektet blev gennemført hen over vinteren 2014/15 og fik støtte af Den Europæiske Union, Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, Miljø- og Fødevareministeriet, Sydvestjysk Sportsfiskerforening og Vejen Kommune.

Mere information

Her kan du læse mere om Danmarks vandområdeplaner:

Styrelsen for vand og natur

Ebbe Evendorf Høy

Teknik & Miljø

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 22-01-2025 02.51

Ophavsretten tilhører Vejen kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Hold dig opdateret om Vejen Kommune

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen


CVR-nummer 29189838

Genveje