Beskæftigelsesplan 2025
Forord
I juni måned 2024 kom den længe ventede rapport fra Ekspertgruppen, hvis opgave var at komme med anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats.
Udvalget for arbejdsmarked og Integration ser mange spændende forslag til fx færre målgrupper, færre proceskrav og mere styring på resultater. Mulighederne for mere fleksible rammer for den fremtidige indsats i kommunen er meget interessante og vi glæder os til at følge de politiske forhandlinger. Det er dog med en vis bekymring, at ændringerne skal medføre besparelser for i alt 3 mia. kr. frem mod 2030. Det er svært at se, at det ikke i et eller andet omfang vil forringe den service, som vi i Vejen Kommune kan levere til ledige, sygemeldte og virksomheder. Nu er de politiske forhandlinger i gang og vi må afvente et endeligt udspil til den fremtidige beskæftigelsesindsatsen.
Vi har i år haft meget svære budgetforhandlinger i Vejen Kommune. Arbejdsmarkedsområdet er heller ikke gået fri af besparelser. På trods af besparelserne har vi i udvalget besluttet, at vi i videst mulige omfang vil fastholde en aktiv beskæftigelsesindsats. Vi har en grundlæggende tro på, at vi med en faglig og professionel tilgang til opgaverne, kan bidrage positivt til, at flest mulige borgere i kommunen kan være en del af arbejdsmarkedet, og at virksomhederne får den arbejdskraft der er brug for.
Vi vil have et særligt fokus på borgere, der har udfordringer, som kan være en begrænsning i forhold til uddannelse og job. Både unge, som er på vej ind i arbejdslivet, og mennesker, der måske rammes af sygdom eller andre udfordringer, og derfor har brug for hjælp til at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet. Vi vil arbejde for at de nødvendige værktøjer bliver bragt i spil, så et handicap eller andre udfordringer ikke bliver ved med at stå i vejen for den enkeltes ønske om beskæftigelse.
Vi vil arbejde for at skabe gode løsninger for borgere og virksomheder. Og vi vil række ud til arbejdsmarkedets parter, til kolleger i andre dele af Vejen Kommune og til andre relevante samarbejdspartnere, fx indenfor sundhedsvæsnet. Vi tror på, at vores forskelligheder er en styrke for at skabe gode og innovative løsninger.
Med forandringer forude vil vi få brug for en fortsat dynamisk tilgang til opgaven. Vi skal være parate til at gribe de nye muligheder, som forandringerne bringer med sig og arbejde for, at beskæftigelsesindsatsen fortsat kommer til at bidrage positivt til Vejen Kommunes udvikling.
Henrik
Pihl Jessen
Formand
for udvalget for arbejdsmarked og Integration
1. Kerneopgaven
På arbejdsmarkedsområdet er vores kerneopgave centreret omkring
- At kommunes ledige og sygemeldte kommer hurtigt og varigt i arbejde
- At Kommunes virksomheder har let adgang til kvalificeret arbejdskraft
Vores beskæftigelsesindsats skal bidrage til et dynamisk og velfungerende arbejdsmarked, hvor langt de fleste har mulighed for at bidrage med de kompetencer og ressourcer de har. Og hvor virksomheder har mulighed for at drive forretning og skabe vækst og fornyelse.
Vores beskæftigelsesindsats tager udgangspunkt i og understøtter Vejen Kommunes Vision – Mission og Værdier.
Derfor vil beskæftigelsesindsatsen tage udgangspunkt i den enkelte borger og virksomhed og bidrage til at der i fællesskab findes løsninger og muligheder.
Vi ønsker at sætte borgeren ved roret. Vi vil sammen med borgeren få tilrettelagt en sammenhængende og meningsfuld indsats, der sætter fokus på, hvordan den enkelte kan blive en del af arbejdsmarkedet.
Vi vil yde en tidlig indsats på ungeområdet, hvor vi ønsker at bidrage forebyggende til, at unge undgår at starte voksenlivet på uddannelseshjælp. Derfor bidrager vi på arbejdsmarkedsområdet også til indsatsen for unge helt ned til 16 år.
Vi vil med beskæftigelsesindsatsen bidrage til et rummeligt arbejdsmarked, fordi vi tror på, at alle har noget at bidrage med, og at virksomhederne har brug for den arbejdskraft, der er til rådighed.
2. Strategi for samarbejde med virksomhederne
Udvalget for arbejdsmarked og integration ønsker med denne strategi at understøtte Vejen Kommunes pejlemærker for 2022-2025. Udvalget ønsker at skabe grundlag for et tæt samarbejde med virksomhederne. Vi ønsker i fællesskab at se på de muligheder, vi har for at fremme og opfylde virksomhedernes behov for arbejdskraft - både her og nu og på længere sigt.
Udvalget for arbejdsmarked og integration ser samarbejdet med virksomhederne som en af Jobcentrets kerneopgaver.
Jobcentret vil for udvalgte målgrupper understøtte virksomhedernes rekruttering af kvalificeret arbejdskraft.
Jobcentret vil i samarbejde med virksomhederne arbejde for fastholdelse af medarbejdere i forbindelse med sygdom.
Jobcentret vil samarbejde med udvalgte virksomheder omkring inklusion af borgere, hvis arbejdsevne skal udvikles eller er på et nedsat niveau.
Der arbejdes ud fra følgende principper:
Jobcentret skal levere en systematisk hjælp til rekruttering af arbejdskraft
Jobcentret skal levere en professionel og tidlig indsats i forhold til at fastholde medarbejdere ved sygdom m.v.
Jobcentret skal være en væsentlig samarbejdspartner i forhold til virksomhedernes opkvalificering og uddannelse af medarbejdere
Virksomhederne skal opleve et ubureaukratisk samarbejde med Jobcentret
Jobcentret skal være så tilgængeligt som muligt for virksomhederne
Jobcentret vil være i dialog med udvalgte virksomheder omkring inklusion af borgere, hvor der er brug for en særlig indsats for at de kan indgå på arbejdsmarkedet.
3. Fokusområder for samarbejdet med virksomhederne
Kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne
Vi arbejder aktivt med opkvalificering målrettet brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft nu og fremadrettet. Vi arbejder med opkvalificering for alle målgrupper, så flest muligt kan bidrage til at løse virksomhedernes rekrutteringsbehov
Sygefravær
Vi vil understøtte virksomhedernes arbejde med at reducere sygefravær. Vi sætter ind med understøttende indsatser, herunder anvendelse af de handicapkompenserende ordninger for at sikre, at medarbejderne kan fastholdes i beskæftigelse. Vi inddrager relevante samarbejdspartnere for at opnå de bedste løsninger.
I 2025 og 2026 vil sygedagpengeindsatsen blive udviklet via et samarbejde med Den Sociale Kapitalfond og Carelink.
Rekruttering og jobformidling
Vi vil være en professionel samarbejdspartner for virksomhederne, når de skal rekruttere nye medarbejdere. Vi følger virksomhedernes tilfredshed via tilfredshedsmålinger.
ESG
Vi vil understøtte virksomhedernes arbejde med en social profil. Det vil vi gøre ved at oplyse om de muligheder der er for at samarbejde med jobcentret om personer, der har brug for en særlig indsats, Desuden vil vi samarbejde med virksomhederne om, at ansatte i fleksjob og ansatte med få ordinære timer, bliver en naturlig del af virksomhedens opgaveløsning.
4. Strategi for en aktiv indsats
Udvalget for arbejdsmarked og integration ønsker med denne strategi at understøtte Vejen Kommunes pejlemærker for 2022-2025. Et bærende princip i Vejen Kommune er, at borgeren som udgangspunkt har ansvar for eget liv. Vi har tillid til borgerens evne til at styre eget liv, og vi ønsker at tage udgangspunkt i den enkeltes behov med princippet om, at den der kan selv, selv skal bidrage efter evne
Udvalget for arbejdsmarked og integration ønsker med denne strategi at bidrage til at udvalgte målgrupper, hvor der er et arbejdspotentiale hurtigst muligt opnår beskæftigelse.
Beskæftigelsesindsatsen i Vejen Kommune vil fortsat fokusere på det, der virker i forhold til at bringe borgere i arbejde.
Jobcentret har som kerneopgave at borgeren er ved roret. Jobcentret skal understøtte den enkelte borger i at tage ejerskab over egen situation og være en aktiv medspiller på vejen tilbage i job under hensyn til gældende lovgivning. Vi arbejder på at bibringe borgeren faglige og sociale kompetencer, der kan anvendes på arbejdsmarkedet.
Der arbejdes ud fra følgende principper:
- Jobcentret tilbyder i videst mulige omfang en aktiv indsats indenfor de givne rammer
- Borgere der kan selv, skal selv
- Jobcentret understøtter en helhedsorienteret og tværfaglig indsats med de ressourcer vi har til rådighed
- Alle unge motiveres til uddannelse og/eller beskæftigelse
- Virksomhedsvendt indsats har første prioritet
- Den aktive indsats tilrettelægges med henblik på at udvikle og vedligeholde faglige og personlige kompetencer
- Udvalgte sårbare målgrupper vil modtage ret og pligt tilbud
5. Fokusområder for en aktiv indsats 2025
Én strategi for alle med et beskæftigelsespotentiale
Borgere uanset alder, forsørgelse, kompetencer, udfordringer, evt. handicap og etnicitet fortjener en aktiv indsats. Vi vil sammen med borgerne arbejde på at få skabt rammer, der giver mulighed for at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
Inddragelse af borgeren
Vi vil inddrage borgerne via fokuserede samtaler med en job- og uddannelsesrettet tilgang. Sammen med borgeren vil vi planlægge forløb, der kan bidrage til at skabe udvikling og progression. Vi vil undersøge borgerens oplevelse af samarbejdet.
Virkeligheden virker
Vi vil arbejde målrettet med en virksomhedsrettet indsats, hvor den enkelte hurtigst muligt opnår ordinære timer. Vi vil anvende de nødvendige understøttende indsatser hvor der er behov. Vi vil inddrage relevante samarbejdspartnere og arbejde målrettet for, at den enkelte opnår stabil tilknytning til arbejdsmarkedet.
Gentagne forløb
Nogle borgere vender tilbage til offentlig forsørgelse flere gange. Vi vil i vores indsats skærpe opmærksomheden på, hvad der er årsag til, at den enkelte har flere syge- eller ledighedsperioder. Vi vil i samarbejde med den enkelte afdække muligheder og forhindringer med henblik på, at der kan lægges en plan for at opnå varig og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet.
Digitale muligheder
Vi vil tilbyde digitale løsninger der understøtter den lediges jobsøgning og kontakt med jobcentret.
Med de digitale løsninger vil vi understøtte jobcentrets tilgængelighed for den enkelte ledige.
Sproglig opkvalificering
For ledige, der har dansk som andet sprog styrker vi indsatsen med sproglig opkvalificering for at sikre, at den enkelte står bedst muligt rustet til at opnå varig beskæftigelse.
6. Strategi for unge i uddannelse og beskæftigelse
Udvalget for arbejdsmarked og integration ønsker med denne strategi at understøtte Vejen Kommunes pejlemærker for 2022-2025.
Vejen kommune ønsker, at alle unge skal have en uddannelse med respekt for den enkeltes kompetencer og have fast tilknytning til arbejdsmarkedet – også på lang sigt.
Udvalget for arbejdsmarked og integration ønsker med denne strategi, at beskæftigelsesindsatsen understøtter den sammenhængende indsats og den unges vej i uddannelse og job. Samtidig ønsker udvalget, at der sikres et godt samarbejde med uddannelsesinstitutioner og virksomheder omkring de unge.
Målet er, at unge får gennemført en relevant uddannelse og får mulighed for at bruge deres ressourcer på arbejdsmarkedet til gavn for den unge og virksomhederne.
Der arbejdes ud fra følgende principper:
Vores unge er altid i centrum
Vi arbejder med en tidlig forebyggende indsats ud fra en faglig vurdering
Vi arbejder med en helhedsorienteret indsats rettet mod uddannelse og beskæftigelse
Vi arbejder systematisk med den unge med fokus på kontinuitet og sammenhæng i indsatser omkring den unge
Vi arbejder med én plan for den unge med retning mod uddannelse og beskæftigelse
Vi har fokus på relationer for at skabe succes sammen med unge med svære livsbetingelser
Vi inddrager det omgivende samfund
7. Fokusområder for unge i uddannelse og beskæftigelse 2025
Tidlig indsats
Vi ved, at der er en risiko for langvarig ledighed for unge, der tidligt søger om offentlig forsørgelse. Vi vil bidrage med forebyggende indsatser for unge under 18 år, hvor der er risiko for at de ikke kommer i gang med uddannelse / dropper ud af uddannelse.
Sammenhængende indsatser
Vi vil arbejde tæt sammen med relevante samarbejdspartnere omkring vores unge, så vi hjælper den unge i overgange, og så vi sammen med den unge sikrer en rød tråd, der peger mod uddannelse eller job. En stor del af de unge har andre problemer end ledighed, og vi vil bidrage til en koordineret indsats, der giver den unge mulighed for at udvikle sig hen mod uddannelse eller beskæftigelse.
Uddannelse eller beskæftigelse
Vi vil i tæt samarbejde med den unge tidligt vurdere, om indsatsen skal støtte den unge i retning mod uddannelse eller i job for at sikre mest mulig motivation hos den unge.
Virksomhedsrettet indsats
Mange unge kan profitere af at opnå kendskab til arbejdsmarkedet via ordinære timer. I virksomhederne vil den unge opnå viden og færdigheder, der kan være vigtige for den enkelte uanset, om den unge ønsker at få en uddannelse eller komme i arbejde. Vi vil styrke indsatsen med en personlig jobformidler, der skal hjælpe de unge til at få fodfæste via en virksomhedsrettet indsats.
Fastholdelse
En del unge kan have brug for hjælp til at fastholde uddannelse eller beskæftigelse. Vi vil i videst mulige omfang tilbyde støtte i form af fastholdelsesmentor eller efterværn til de unge, hvor vi vurderer der er særlig risiko for, at de vender tilbage til offentlig forsørgelse.
8. Målsætninger
Der er mange forhold, der har betydning for resultaterne på beskæftigelsesområdet. Stigende og faldende ledighed, nye ordninger og muligheder, afskaffelse af regler og ordninger vil alt sammen kunne få betydning for, hvilke resultater der opnås. Vejen Kommunes beskæftigelsesindsats tager udgangspunkt i de krav og forpligtelser, der er stillet i beskæftigelseslovgivningen. Beskæftigelsesplanen og de fastlagte mål er et udtryk for, hvor Vejen Kommune vil lægge et særligt fokus i 2025.
Baseline | Mål | |
---|---|---|
Samarbejdet med virksomhederne
*følges via tilfredshedsmåling via KL | Overordnet
tilfredshed med samarbejdet med jobcentret – samlet resultat 2023 = 89% | Samlet
resultat for 2025 = 90% |
Sygemeldte
| August 2024
- Antal forløb ud over 12 måneder = 94 | August 2025 Antal
forløb ud over 12 måneder = 85 |
Aktiv indsats Den aktive indsats skal bidrage til, at ledige får arbejde og bliver selvforsørgende.
| Andelen af
kontanthjælpsmodtagere, der er i lønmodtager-beskæftigelse efter 3 måneder (landsgennemsnit 11,8%) | Andelen af
kontanthjælpsmodtagere, der er i lønmodtager-beskæftigelse efter 3 måneder Ydelsesgrupper i alt - 2. kvartal 2025 = eller højere end 13% |
Borgere visiteret til fleksjob skal have job Borgere der er visiteret til fleksjob, skal være kortest mulig tid på ledighedsydelse og i stedet indgå som en aktiv del af arbejdsmarkedet | Gennemsnitlig
varighed af afsluttede forløb 2. kvartal 2024 = 29,9 uger | Gennemsnitlig
varighed af afsluttede forløb 2. kvartal 2025 mindre end 25 uger |
Integration Flygtninge og familiesammenførte skal være en aktiv del af arbejdsmarkedet i Vejen Kommune
*andel beskæftigede flygtninge og familiesammenførte til flygtninge , pct. (min. 190 timer i kvartalet) | Andel
august 2024 = 51,6% | August
2025 = eller højere end 54% |
Samarbejde Borgerne skal opleve sig inddraget i samarbejdet
| Overordnet
tilfredshed forår 2024 - andel tilfreds/meget tilfreds = 57,5% | Forår
2025 – andel tilfreds/meget tilfreds = 65% |
Jobcentret
Arbejdsmarkedsafdelingen
Søndergade 48, 6600 VejenRing til os
Skriv til os
Bemærk
Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.
Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.