Tandregulering

Vi står for behandlingen af alle børn og unge i Vejen Kommune, der har behov for tandregulering.

Tilbud om bøjler

Hvem får tilbudt bøjler?

Den kommunale tandpleje forebygger og behandler tandstillingsfejl der vurderes at kunne medføre risiko of fysiske skader og/ eller psykosocial belastning.
Alle børn undersøges/visiteres for tandstillingsfejl løbende ved egen tandlæge og ved specialtandlægen. Der vil blive taget stilling til det enkelte tilfælde, om hvorvidt man skal starte en tandreguleringsbehandling op og hvornår det vil være mest gunstigt for behandlingen.

Hvis specialtandlægen vurderer det er nødvendigt at rette tænderne, bliver I sammen med barnet indbudt til en registrering hvor vi foretager scanning, fotos og røntgenbilleder af tænderne. I får efter nogle uger en tid til samtale, hvor der vil blive informeret om behandlingsforløbet. Det er individuelt hvornår behandlingen skal starte for hvert enkelt barn.

Da dette er et tilbud, er det op til Jer og barnet om I vil sige ja til behandlingen. For at opnå det ønskede resultat, er det nødvendigt med et positivt samarbejde mellem barnet, hjemmet og klinikken. Siger familien ja tak til behandling, forventes det at barnet passer på sin bøjle, møder op til tiderne, og sørger for at mundhygiejnen er god.

Derefter aftales der tid til opstart af behandlingen. Det skal forventes at barnet skal til kontrol ca. hver 6-12 uge.

Sundhedsstyrelsen retningslinjer om tandregulering

Bøjlebehandling

1. Den aktive del af behandlingen:

De fleste der har behov for at få bøjle på, skal have faste bøjler (i daglig tale "togskinner"). Det er små låse/brackets, som limes fast på tænderne. På kindtænderne cementeres en metalring. De faste bøjler får tænderne til at stå ordentligt og giver tandbuerne den rigtige facon, så over-og underkæbe passer sammen. Fast bøjle på tænderne kan undertiden kombineres med aftagelig bøjle, så tandbuerne nemmere kan føres derhen hvor bidet passer. Rigtig mange må bruge elastikker for at sammenbiddet skal blive godt.

2. Når den aktive behandling er færdig, kommer retentionsfasen:

Tænderne skal fastholdes i sin nye stilling. Det gælder for alle. I overkæben får man en aftagelig ganebøjle til at stabilisere tandbuen. I over og underkæben limes en retentionstråd på af metal.

Hvor længe varer en behandling:

Generelt varer en aktiv behandling ca. 2 år-2,5år, det kan variere meget fra patient til patient.
Retention i overkæben og underkæben i form af retentionstråde anbefaler vi sidder livslangt. 
Retentions bøjle i overkæben anbefaler vi at man bruger i det omfang at den altid kan passe.

Et godt samarbejde er forudsætningen for et vellykket resultat.

Tandbørstning

Instruktion i tandbørstning med fast bøjle på tænderne. Her vises hvordan tandbørsten skal ligge mod tandkødet, for at fjerne skidt og snavs fra madrester.

Grundig tandbørstning er altid meget vigtigt

Grundig tandbørstning er altid meget vigtigt og især når man har faste bøjler. Alle patienter får grundig instruktion i hvordan man børster tænder med bøjle på. Vi tjekker løbende hvordan patienterne børster. Sjusker man med tandbørstningen, kan man ikke få rettet sin tænder, og i værste fald få fjernet bøjlen hvis tandbørstningen ikke er tilfredsstillende.

Tandbørster og voks

Når man har bøjle på kan man få udleveret tandbørster fra os. Da bøjler slider mere på tandbørster end ved almindeligt brug. Voks får man udleveret til kontrol besøg, hvis man har brug for det. Voks æsken er førstehjælpskassen, hvis bøjlen skulle give problemer. Rul en lille kugle og sæt voks klumpen der hvor bøjlen genere.

Sådan gør du

  • Børst først over bøjlen, så du får skrubbet området mellem bøjle og tandkød.
  • Børst derefter under bøjlen. Bagefter resten af tænderne.
  • Vi anbefaler at bruge solo tandbørsten hver gang du børster tænderne - efter du har børstet med den almindelige tandbørste.
  • Gentag overstående i modsatte kæbe.