Skip til hoved indholdet

Digital Post

Du modtager post fra offentlige myndigheder digitalt, med mindre du er blevet fritaget.

Som borger i Danmark modtager du din post fra offentlige myndigheder digitalt. Både postkassen og beskederne hedder Digital Post og sikrer en sikker digital kommunikation mellem dig og myndighederne. Sikkerheden er vigtig, fordi der ofte udveksles personfølsomme oplysninger.

Du modtager Digital Post fra offentlige myndigheder, fra du er 15 år gammel, og du har pligt til at læse den. Det har du, fordi den drejer sig om vigtige begivenheder i dit liv, som du skal forholde dig til. Det kan være, at du er blevet optaget på en uddannelse. At du har fået plads til dit barn i en institution. Eller du skal møde op til en aftale på hospitalet. De beskeder kommer som Digital Post.

I Digital Post kan du:

 • modtage post fra offentlige myndigheder
 • skrive til offentlige myndigheder.

Se en kort video om Digital Post:

Har du ikke mulighed for at modtage posten digitalt, kan du blive fritaget og i stedet modtage post fra offentlige myndigheder på papir.

Du har én postkasse til post fra offentlige myndigheder – det er den, vi kalder Digital Post. Men du kan læse, besvare og reagere på din Digital Post via flere forskellige platforme. Du kan naturligvis frit vælge, hvilke platforme, du vil benytte.

Som borger har du adgang til din Digital Post fra offentlige myndigheder på følgende 4 platforme:

 • borger.dk
 • Digital Post-appen
 • e-Boks
 • mit.dk

Venter du på Digital Post fra fx hospitalet, kommunen eller en anden offentlig myndighed, som du mener, du burde have modtaget, skal du kontakte den pågældende myndighed.

For at kunne se din post fra det offentlige på de platforme, som e-Boks A/S stiller til rådighed, skal du gøre følgende.

e-Boks-appen:
 1. Giv samtykke til, at e-Boks må vise dig din post fra det offentlige.
 2. Opdatér e-Boks-appen i App Store eller Google Play. Du skal have version 5.0.0.
 3. Log ind med MitID igen.
e-Boks på web:
 1. Giv samtykke til, at e-Boks må vise dig din post fra det offentlige.
 2. Log ind med MitID igen.

Som borger i Danmark modtager du din post fra offentlige myndigheder digitalt. Både den digitale postkasse og beskederne hedder Digital Post og sikrer en sikker digital kommunikation mellem dig og myndighederne. Sikkerheden er vigtig, fordi der ofte udveksles personfølsomme oplysninger.

MitID er dit digitale ID til selvbetjening på nettet. Du kan fx bruge det til at logge ind i din netbank, ændre i din forskudsopgørelse eller logge ind i Digital Post på borger.dk og læse din post fra offentlige myndigheder.

Du skal bruge MitID for at logge på Digital Post.

Har du brug for hjælp eller spørgsmål til Digital Post, kan du skrive eller ringe til Digital Post supporten. Du kan også møde op på kommunen og få hjælp af personalet.

Ring til supporten 

Telefon: 33 98 00 33

Telefontid

 • Mandag til fredag kl. 08.00 – 20.00
 • Weekend og helligdage kl. 10.00 – 16.00 
 • Den 24. og 31. december kl. 10.00 – 14.00  
Skriv til supporten

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp til: 

 • Digital Post på borger.dk
 • Digital Post-appen
 • eller har generelle spørgsmål om Digital Post. 
Få hjælp i borgerservice

I de fleste kommuner skal du bestille tid, inden du møder op i borgerservice. Undersøg med kommunen, om det er obligatorisk at bestille tid i forvejen.

Du får adgang til Digital Post med MitID (det danske eID) eller dit udenlandske eID.

To read more about Digital Post, please visit lifeindenmark.dk.

You can also contact your local citizen service centre (in Danish 'borgerservice'), to get help using Digital Post or to become exempt from receiving Digital Post.

På borger.dk har du adgang til al din Digital Post fra offentlige myndigheder.

Du logger ind ved at klikke på ikonet ’Digital Post’.

Har du været vant til også at læse din post fra virksomheder på borger.dk, skal du nu finde den i e-Boks.

Hvem står bag Digital Post på borger.dk?

Digital Post på borger.dk er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen. 

I Digital Post-appen har du adgang til al din Digital Post fra offentlige myndigheder.

Appen kan hentes til mobil og tablet i App Store og Google Play.

Hvem står bag Digital Post-appen?

Digital Post-appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen.  

Sådan henter du appen

I e-Boks har du adgang til al din Digital Post fra offentlige myndigheder, såfremt du har givet samtykke til det. Og du kan modtage post fra de virksomheder, som har indgået en aftale med e-Boks om at benytte platformen. 

Hvem står bag e-Boks?

e-Boks driftes og ejes af selskabet e-Boks A/S.    

På mit.dk har du adgang til al din Digital Post fra offentlige myndigheder. Og du kan modtage post fra de virksomheder, som har indgået en aftale med mit.dk om at benytte platformen. 

Hvem står bag mit.dk?

Mit.dk driftes og ejes af selskabet Netcompany A/S.

Du får samme Digital Post fra offentlige myndigheder på alle platforme.

Men den post, du kan modtage fra virksomheder på e-Boks og mit.dk, kommer kun på den platform, som den pågældende virksomhed har indgået en aftale med.

Du kan derfor opleve, at din bank har indgået en aftale med e-Boks, mens dit forsikringsselskab har indgået en aftale med mit.dk. 

Det er ikke obligatorisk at modtage post fra virksomheder digitalt, men du kan vælge at give samtykke til det. Det kan du gøre enten direkte eller indirekte, fx gennem en kundeaftale med din bank eller ansættelsesaftale med din arbejdsgiver.

Du kan bruge Digital Post-appen i dag og e-Boks i morgen, hvis du har lyst til det. Posten fra offentlige myndigheder er den samme på tværs af alle 4 platforme, og foretager du en handling i Digital Post-appen, fx læser en besked, vil beskeden også fremstå som læst på de andre platforme.

De offentlige it-løsninger skal følge med tiden. Det er derfor bestemt ved lov, at it-løsningerne løbende skal i udbud, så de fortsætter med at understøtte den offentlige service som leveres til borgere og virksomheder. Det gælder også for den bagvedliggende løsning til Digital Post. Derfor er den tidligere løsning til Digital Post blevet udskiftet med en ny den 21. marts 2022.

Det er sket som en del af fremtidssikringen af Digital Post, som er blevet til i et samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner.

Udskiftningen betyder også, at den offentlige sektor nu har et øget ejerskab til Digital Post. Det skaber større fleksibilitet til at tilpasse løsningen til fremtidige behov og sikre sammenhæng med andre offentlige it-løsninger.

Målet er at bane vejen for bedre kommunikation mellem borgere og myndigheder, så kommunikationen vil opleves nemmere og mere brugervenlig. Fx bliver det tydeligere, hvem der har sendt dig post, og hvad den handler om.

Har du en virksomhed i dag, vil du også erfare, at der nu er en bedre kobling mellem dit CVR-nummer og CPR-nummer, så du fx nemt kan skifte mellem Digital Post til dig og din virksomhed med samme log-in i den nye Digital Post-app.

For en sikkerheds skyld sendes Digital Post altid krypteret. Både når du modtager, og når du sender post til offentlige myndigheder. Det betyder konkret, at din post aldrig kan læses af andre end dig og den myndighed, du er i kontakt med.

Kryptering er en matematisk teknik – en slags kodesprog – hvor den oprindelige information omdannes til en række ulæselige koder, som det kræver en særlig nøgle at låse op.

Dermed bliver din korrespondance utilgængelig for alle andre end dig og den myndighed, du er i kontakt med. Når du eller en myndighed sender et brev via Digital Post, krypteres indholdet automatisk, og du vil som bruger aldrig kunne se, at sikkerhedsproceduren finder sted.

Du behøver altså ikke gøre noget aktivt for, at din post bliver sendt krypteret. 

Du kan få besked om ny Digital Post via e-mail og/eller sms. Dette kræver blot, at du registrerer en e-mailadresse og et mobilnummer, når du er logget ind i Digital Post.

Sådan tilmelder du dig besked om ny Digital Post på borger.dk: 
 1. Log ind på Digital Post med dit MitID.
 2. Klik på ’Menu’, og vælg ’Beskeder om ny post’.
 3. Klik på ’Redigér’ ud for ’E-mailadresse’ og ’Mobilnummer’.
 4. Indtast din e-mailadresse og/eller dit mobilnummer og tryk ’Gem’. Herefter vil du få besked på e-mail og/eller SMS, når du modtager ny Digital Post.

Downloader du Digital Post-appen, kan du også få push-notifikationer direkte på din mobil eller tablet.

Når du får nyt mobilnummer, kan det have været i brug før. Hvis den tidligere ejer af et mobilnummer har knyttet det til sin Digital Post og glemmer at ændre det, vil beskeder om ny Digital Post fra det offentlige og NemSMS’er fortsat blive sendt til det pågældende mobilnummer. Også selvom du er den nye ejer af mobilnummeret. Det kan du sætte en stopper for, så du fremover kun modtager besked, når der er ny Digital Post til dig, eller når du har en aftale med det offentlige.

Det gør du ved at udfylde en tro- og loveerklæring, hvor du skriver under på, at du ejer det oplyste mobilnummer, og at det må slettes i Digital Post og NemSMS, hvor det er tilknyttet en anden persons CPR-nummer. 

Dit mobilnummer slettes alle steder, hvor det er tilknyttet en anden persons CPR-nummer

Vær opmærksom på, at hvis du i dag får sms’er om, at en af dine pårørende har fået ny Digital Post, eller du får NemSMS’er om dit barns aftaler med det offentlige hos fx tandlægen eller hospitalet, vil du ikke længere få disse beskeder på det oplyste mobilnummer, når du udfylder og indsender tro- og loveerklæringen.

Du kan altid tilføje dit mobilnummer til en anden persons Digital Post eller NemSMS igen, hvis du fortsat ønsker at modtage sms’er om ny post eller ønsker at blive mindet om aftaler med det offentlige på vegne af en anden person.

Hvis du modtager sms'er om en anden borger på din arbejdstelefon

Modtager du på din arbejdstelefon beskeder om ny Digital Post eller NemSMS’er, som ikke vedrører dig, skal du udfylde og indsende tro- og loveerklæring om sletning af mobilnummer til arbejdstelefon i Digital Post og NemSMS. 

Du kan enten selv udfylde erklæringen, hvis du ejer din egen virksomhed eller arbejder i en mindre virksomhed, eller du kan fx få din chef eller en kollega fra HR- eller jeres virksomheds personaleafdeling til at udfylde erklæringen og skrive under på, at det oplyste mobilnummer ejes af det oplyste CVR-nummer. 

Ønsker du ikke at modtage din post fra danske myndigheder digitalt, når du bor i udlandet, skal du søge om at blive fritaget fra Digital Post på grund af udrejse. Så vil du i stedet modtage din post med papirpost til den adresse, du har registreret.

Du kan også fortsætte med at modtage din post fra danske myndigheder digitalt, selvom du flytter til udlandet. Så skal du ikke gøre noget.

Sådan søger du om fritagelse

Du skal møde fysisk op hos kommunen for at blive fritaget fra Digital Post. Husk derfor at få det gjort, inden du flytter til udlandet.

Sådan bliver du tilmeldt Digital Post igen

Vil du gerne tilmeldes Digital Post igen mens du bor i udlandet, kan du tilmelde dig på følgende måde:

 1. Log ind på Digital Post på borger.dk med dit MitID.
 2. Klik på ’Menu’.
 3. Klik på ’Ophæv Fritagelse fra Digital Post’. 
 4. Klik på ’Tilmeld mig Digital Post’.
 5. Der åbner et vindue, hvor du skal trykke på knappen ’OK, tilmeld mig’ for at ophæve din fritagelse. Du er nu tilmeldt Digital Post. 
 6. Klik på knappen ’Start opsætning’, følg trinene, og husk at bekræfte din e-mailadresse og dit mobilnummer under dine profiloplysninger.
Hvad sker der, hvis jeg flytter tilbage til Danmark igen?

Hvis du flytter tilbage og får fast bopæl i Danmark igen, vil din fritagelse automatisk blive ophævet, og du vil igen modtage din post fra det offentlige digitalt. Er du ikke i stand til at modtage posten digitalt, selvom du er bosat i Danmark, skal du søge om fritagelse fra Digital Post på ny.

Når du flytter tilbage til Danmark, er der flere ting du skal være opmærksom på. Du kan læse mere i guiden ’Udlandsdanskere, der flytter hjem’:

Hvis du ikke har fast bopæl i Danmark, er du ikke omfattet af loven om offentlig Digital Post. Derfor er det heller ikke et krav, at du kan modtage dine beskeder fra danske offentlige myndigheder i Digital Post, når du bor i udlandet. 

Har du aldrig været tilmeldt Digital Post før, og vil du gerne modtage din post fra offentlige myndigheder digitalt, selvom du ikke har fast bopæl i Danmark – kan du gøre det direkte ved at logge på Digital Post på borger.dk med dit MitID. Når du er logget på, vil du blive spurgt, om du ønsker at tilmelde dig Digital Post.

Når du er tilmeldt, vil du fremover have pligt til at læse Digital Post, da det kan have lovmæssige konsekvenser, hvis du fx overser en frist. 

Når du bliver tilmeldt Digital Post, bliver du omfattet af lov om Digital Post fra offentlige afsendere.

Du kan læse mere om Digitaliseringsstyrelsens behandling af dine oplysninger i Digital Post.

Når en borger dør, kan myndigheder ikke længere sende Digital Post til afdøde og alle adgange til Digital Post vil blive spærret. Det vil sige, at den afdøde borgers adgang slettes samt eventuelle personer, der har fået læseadgang. 

Den afdødes Digital Post fra offentlige myndigheder bliver gemt i 5 år. 

Sådan får du adgang til afdødes Digital Post

Hvis du som efterladt ønsker adgang til afdødes Digital Post fra det offentlige, skal du udpeges som bobestyrer af Skifteretten. 

Herefter kan du anmode om adgang som bobestyrer.

Når din anmodning er godkendt får du adgang til afdødes Digital Post via din egen Digital Post i form af en læseadgang. 

Du kan læse mere om hvad du skal være opmærksom på i guiden: Når livet slutter.

Hvis du ikke har et MitID – og fx har fået en indkaldelse fra hospitalet – som du skal læse med det samme – så kan du henvende dig hos kommunen. Her kan medarbejderne udlevere et til dig. Det er vigtigt, at du medbringer gyldig legitimation for at få udleveret et MitID.

Når du skal logge ind i Digital Post på borger.dk, Digital Post-appen, e-Boks eller mit.dk for at læse din post, skal du bruge dit personlige MitID.

Det betyder, at adgangen til Digital Post er beskyttet bag log-in med MitID. På den måde sikrer du, at det kun er dig, der har adgang til posten. 

Du kan læse mere om, hvordan du får et MitID.

Skrevet af Digitaliseringsstyrelsen

Du modtager ikke en kvittering, når du sender Digital Post til Vejen Kommune.

Hvis du gerne vil kontrollere, om Vejen Kommune har modtaget din henvendelse, kan du se under ”Sendt post”.

Hvis henvendelsen kan ses under ”Sendt post” betyder det, at henvendelsen er modtaget hos Vejen Kommune.

Borgerservice

Sekretariat & Borgerservice

Ring til os

Bemærk

Når du sender Digital Post til os, bliver du bedt om at bruge MitID. På den måde bliver beskeden sendt sikkert, og du kan skrive dine personlige oplysninger, f.eks. dit CPR-nummer.

Denne side er printet den 13-07-2024 21.22

Ophavsretten tilhører Vejen Kommune.

Informationer må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.

Hold dig opdateret om Vejen Kommune

Vejen Kommune
Rådhuspassagen 3
6600  Vejen