Ridderdag på Sønderskov

I dag står den på riddere på Sønderskov, en hovedgård fra starten af 1600-tallet. Ganske vist ikke middelalderlig, men ikke desto mindre en statelig ramme om de noble og/eller brutale riddere. Sammen med bibliotekerne i Vejen Kommune har Museet på Sønderskov inviteret børn til at komme og lege riddere for en dag.

Ung ridder prøver hjelm og sværd

Gaffatape i riddersalen

Vi starter meget passende i riddersalen, hvor de unge riddere skal bevæbne sig; de laver et tyndt træskelet og taper derefter skumplader udenpå med gaffatape. Så kan man godt kæmpe mod hinanden uden alt for mange afskårne lemmer. Naturvejleder Sam har købt kilometervis af gaffatape, så det er bare at slå sig løs. Der er mange bedsteforældre, der har taget unge riddere med – mest drenge men også enkelte piger.

Når man er bevæbnet, er man jo også nødt til at kende nogle grundlæggende regler. Dem gennemgår Bo fra Sønderskov nede på gårdspladsen. Først skal ridderne stille op på fire rækker, og så skal de fægte to og to. Bo og Sam giver dog først en lille demonstration, så ridderaspiranterne kan se, hvordan det skal gøres – eller ikke gøres. En af reglerne er ifølge Bo: ”Sam taber altid!” Det ser også ud til at holde stik, da Sam taber sit sværd.

Unge riddere øver på gårdspladsen

Det store sværdslag

Så er der afgang over i haven bagved, hvor det store slag skal stå; det er de grønne mod de blå. ”De grønne er med mig”, siger Sam. ”Nå nej, så taber de”, siger han før slaget – og det kommer også til at holde stik. Det ser nu også ud til, at de grønne er lidt i undertal. De kæmper bravt mod overmagten men må alligevel se sig slået til sidst.

Se videoen med de unge riddere på Sønderskov

Efter lang tids flot vejr er det i dag vi skal have regn. Himlen åbner sig, og flere af gæsterne kryber i ly under pavillonerne, mens de spiser en pølse med brød fra Herregårdskælderen. Heldigvis er regnen ikke konstant, og snart trækker vi ned mod den sidste del af programmet: DM i middelalderkamp.

Voldsomme riddere

Det er nemlig ikke kun de unge riddere, der skal i kamp i dag. Fire hold med hver fire riddere skal dyste om, hvem der er landets bedste til middelalderkamp. Der er tre i ringen (som er en rektangulær trækonstruktion) på hvert hold og en fjerde til at give ridderne nye våben, hvis de taber dem. Han kan også råbe, hvis en på holdet er i knibe og har brug for hjælp fra de andre. Tilskuerne holder sig heller ikke tilbage for at råbe blodtørstige opfordringer som ”bræk nu den arm”.

DM i middelalderkamp på Sønderskov

Hvis man tror, det drejer sig om lange fægtedueller mellem ædle riddere, så passer det ikke helt. Det drejer sig om at mase sin modstander op mod ringen, mens man banker løs på dem med tunge våben. To mod én er helt i orden, men tre mod én er dog ikke tilladt. Så tit havner de i en stor klump (”de krammer”, lyder det fra en af de unge riddere), hvor en holder en modstander, mens en holdkammerat tæsker løs indtil modstanderen sætter sig og er ude af kampen.

Ingen tvivl om, at de får nogle tæsk. De har hjelme og rustning på til at tage det værste, men indimellem er der dog en, der ømmer sig lidt.  

DM i middelalderkamp på Sønderskov 
”De overfalder bare hinanden og slår så hårdt med sværdet. Jeg kan godt lide at se på det, det er barskt. Jeg vil ikke have tæsk af den tunge økse”, siger en af de unge riddere, der både fryder sig over de voldsomme kampe og over, at han står sikkert på tilskuerpladserne.

Nogle af ridderne ser mere frygtindgydende og brutale ud end noble og ridderlige. En af dem har en statur, der leder tankerne hen på The Mountain fra Game of Thrones. Det må kræve sit at blive stående og tage tæsk fra en hellebard eller andre tunge våben.

De bruger også deres smalle skjold med læder på overkanten til at slå med. Det forklarer en ridder, der står ved en bod, hvor børnene kan prøve hjelme, jernhandsker og sværd. ”Det er modbydeligt at blive slået med skjoldet, det er værre end et sværd, for sværdet siger ligesom bare kling.” Han dyrker selv sporten, men har håndleddet i gips – ironisk nok efter en old boys fodboldkamp.

DM i middelalderkamp på Sønderskov

I øvrigt bliver det Bjørnebanden, der bliver Danmarks bedste til middelalderkamp.

Forfatter: Charlotte Thomsen, kultur- og turismekonsulent i Vejen Kommune.