En tur på Kongeåstien en smuk forårsdag

        
Det er en skøn forårsdag i slutningen af marts, hvor temperaturen ligger på omkring 10 grader på trods af morgenens rimfrost. Himlen er blå og næsten uden skyer, fuglene kvidrer og skræpper, og knopperne på træer og buske er på nippet til at springe ud.

Inge Lise Møller Jensen er biolog i Vejen Kommune og har etableret Kongeåstien i Vejen Kommune. Hun viser i dag sit yndlingsstykke af Kongeåstien, der ligger mellem p-pladsen ved Ravningvej og Nielsby. Det er en cirka 4 kilometer lang bid af strækningen mellem Villebøl og Foldingbro.

Smeltevandet fra istiden har skabt ådalen

"Stykket mellem Ravningvej og Nielsby er min yndlingsstrækning på Kongeåstien. Jeg synes, det er det flotteste stykke", fortæller Inge Lise. Landskabet er ikke så åbent her som lidt længere vestpå, hvor flade enge omgiver Kongeåen; på dette stykke har istidens vandmasser for det meste skåret en smallere dal, hvor lidt stejle skrænter indrammer åen. Her går man ofte lidt oppe ad skrænten.

På skrænterne har køer slidt lange, smalle stier langs med åen, et sted går to stier næsten parallelt med hinanden for så pludselig at nærme sig eller fjerne sig fra hinanden. Det ligner næsten et par hjulspor, der ender helt skørt. Der er også steder med masser af små, markante bakketoppe langs med vandet - vandet har ikke slidt dem ned, og det har aldrig været dyrket.

"Det her er overdrev; det ligger over vandstanden om vinteren og er ofte lidt kuperet. Det er besværligt at dyrke, så det har typisk været brugt som stedet, hvor landmændene sendte deres dyr hen for at græsse," siger Inge Lise. På et sted ligner det, at et stykke af den græsdækkede skrænt er brækket lidt af, og i den lille lodrette, sandede skrænt er der et hul. Her har en ræv eller en grævling gravet et bo.

Flotte udsigter over ådal og eng

Selvom stien på første del af turen ligger lidt højere end selve åen, er gummistøvler en rigtig god idé i vintermånederne - og endnu har foråret ikke helt væltet vinteren af tronen, selvom det prøver. Om sommeren tørrer det dog ud, og stien er lettere at vandre på. Oppe på overdrevene er der en flot udsigt over de delvist oversvømmede enge, hvor en flok gravænder svømmer i solen.

Frø ved Kongeåen

En af dem, der også nyder de fugtige omgivelser er en lille frø, som Inge Lise forsigtigt tager op og viser frem et par øjeblikke, før den med et hop springer ud i friheden og det høje græs igen. 

Lidt senere på ruten ligger en høj bakke med en bænk på; et skønt sted at skue ud over Kongeåen og nyde den spæde forårssol, som bager ned. Her er fred og ro, selvom det dæmpede sus fra en nærliggende vej dog når frem. Det sidste stræk mod Nielsby byder blandt andet på strandskader, som har fulgt vandet ind i landet og græssende svaner på engene. Denne bid af Kongeåen er en god smagsprøve på Kongeåstien.       

 
Hvis du vil ud på Kongeåstien

En måde at opleve Kongeåstien på er ved at gå en eller flere af de rundture, der er lavet langs Kongeåstien. En anden mulighed er at gå dele af den 67 kilometer lange Kongeåsti, som går gennem Vejen og Esbjerg Kommuner. Her kommer du ikke tilbage til startstedet, men du kan stille bilen på en p-plads og så på forhånd bestille Flextrafik til at komme og køre dig tilbage til bilen. Eller du kan stille bilen og køre med Flextrafik hen til startstedet.

Har du lyst til at overnatte og måske gå hele strækningen, er der shelterpladser med bålplads og toilet undervejs. Se mere på www.kongeaastien.dk. Du kan finde Kongeåstiens app på Google Play og i App Store.

Forfatter: Charlotte Thomsen, kultur- og turismekonsulent i Vejen Kommune.