Naturskønne Jels i børnehøjde

Vejret er lunefuldt denne dag i den tidlige sommer; solskin veksler med regnbyger, og vinden er kølig. I en stund hvor solen har magten, er ungerne på knap seks og knap tre år en tur ude at soppe i Jels Søbad. Det blå flag er lige blevet hejst, og det er rart at vide, at det vand, børnene sopper i er af bedste kvalitet.

Leger i vandet i Jels Sø   
    
Populært søbad

"Sandet herude er dejligt blødt", udbryder den ældste, mens han står med fødderne i vand. Børnene skovler lidt sand, skændes om skovlen og henter lidt vand op på den lille sandstrand, der er inden for badebroens cirkel. Ud over nogle svømmere i våddragter og et par ænder har vi søbadet for os selv - på de varme sommerdage er søbadet meget populært og velbesøgt. Vi ser da også en del motionsløbere, cyklister og folk, der er ude at gå en tur i området.

Stor legeplads

Når vejret ikke helt lægger op til lange badeture, er det en god ting med en spændende legeplads lige ved siden af, hvor man kan klatre, vippe og snurre rundt alt det man lyster. Løvtræerne giver læ for de byger, der kommer ind imellem. Legepladsen er blevet til i et projekt, der giver inspiration til leg, læring og motion i området ved Jels Søerne og Skovene.

Legeplads ved Jels Nedersø        

Afslappede vikinger

Vi begiver os hen ad stien langs Nedersø. Tidligere har vi hørt lyden fra Jels Vikingespil, der var i gang med at øve sommerens teaterstykke på friluftsscenen. Da vi kommer op til scenen holder de mange vikinger pause, men vi ser flere i fuldt kostume.

Solsystemet findes på Planetstien

Efter en gyngetur ved siden af vikingerne fortsætter vi ad stien langs Nedersø og møder Jupiter og Saturn i form af små bronzemodeller på pæle. De er en del af Solsystemet, som er spredt ud langs stien i rigtig størrelses- og afstandsforhold. Vi kigger på Jels Natur- og Planetsti på VisitVejen Appen og bliver lidt klogere på et par af planeterne. Det bliver nu ikke til så meget fordybelse, før børnene igen suser af sted på skovstien. Nogle steder står der træer på en skråning over stien, så træernes rødder kan ses, og de skal naturligvis undersøges lidt.

Skovsti ved Jels Nedersø        

Jels Vikingeby

Trætheden begynder at melde sig hos familiens yngste medlem, så efter et ophold i vandkanten med en snak om forskellen på saltvand og ferskvand, vender vi om og går tilbage mod Jels Vikingeby. Her ser vi på langhuse og et grubehus, der er gravet ind i en bakke af jord.

"Der lugter af kamel", konstaterer den mindste et par gange om en lugt, der må stamme fra hestene, der fredeligt går og græsser på marken lige på den anden side af vejen. Her slutter udflugten til Jels, og det er et par trætte og glade børn, vi har med os hjem.

Ved bredden af Jels Nedersø        
Forfatter: Charlotte Thomsen, kultur- og turismekonsulent i Vejen Kommune.

Hvis du vil vide mere om Jels:

Værd at se i Jels (VisitVejen)
Jels Vikingespil
Jels' hjemmeside
Friluftsliv i Vejen Kommune
Digital guide for Jels Natur- og Planetsti og bykort over Jels findes i VisitVejen Appen, som fås gratis på Google Play og i App Store.