Mit barn er mellem 5 og 8 år

Pas på de nye tænder

Vi indkalder efter behov og inddeler børnene i grøn, gul og rød kategori.

Nogle børn vil skulle ses til forebyggende behandlinger mellem undersøgelserne. Det kan blandt andet være til instruktion i tandbørstning, fluorbehandling af begyndende huller, kontrol af frembrud af nye tænder og lakforsegling af blivende kindtænder. Her hjælper både tandplejere, tandlæger og specialuddannede klinikassistenter. 

Vi har særligt fokus på 6-års kindtænderne og fastholdelse af forældrehjælp til tandbørstningen.

Husk jeres barns blivende tænder gerne skal holde hele livet.

6 års tanden - blivende kindtand

6 års tanden som er kindtanden der vokser frem bagerst i tandrækken uden først at skubbe en anden tand ud, kan være svær at holde ren og ikke altid nem at opdage. VUPTI - pludselig er den der, derfor giver det god mening at børste på tværs af tandrækken allerede inden de bryder frem.

De første blivende kindtænder

6 års tanden er den første blivende kindtand der bryder frem. Den kommer hos de fleste børn omkring 6 års alderen, derfra navnet.

Den bryder frem bag ved mælkekindtænderne - én i hver side både i overmunden og undermunden, det vil sige 4 i alt.

6-års tanden sidder langt tilbage i munden og den er i en lang periode delvis dækket af tandkød og nogen gange svær at opdage. Det gør den særlig vanskelig at børste ren. Bakteriebelægninger kan derfor dække tanden i lang tid og derved er der en øget risiko for at der kommer hul i tanden.

Ikke alle børn mærker når der er 6-års tænder på vej, hvorimod andre er mere påvirket af det. Begge dele er normalt, men vigtigst af alt er at kunne holde tanden ren.

Derfor:

  • hjælp dagligt dit barn med tandbørstningen ind til ca. 12 års alderen 

  • børst på tværs af tandrækken

  • brug eventuelt en lille solotandbørste til at børste i tyggefladen

  • lakforsegling af tyggefladen kan eventuelt tilbydes når tanden er brudt helt frem

 

 

Lakforsegling af tænder

Hvis en kindtand er meget knudret og ujævn i tyggefladen og det kan være svært at holde den ren, kan vi tilbyde at forsegle tyggefladen med lak.

Hvis en kindtand er meget knudret og ujævn i tyggefladen og det kan være svært at holde den ren, kan vi tilbyde at forsegle tyggefladen med lak.