Batterier

Vi henter små batterier hjemme hos dig

Fyld batterierne i en klar frysepose, slå knude på posen og læg den på låget af din genbrugsbeholder. Så tager vi den med, næste gang genbrugsbeholderen bliver tømt.

Små batterier

Genopladelige og ikke-genopladelige batterier i (næsten) alle størrelser fra:

  • mobiltelefoner, fjernbetjeninger mm.
  • legetøj, lommelygter, håndværktøj mm.
  • knapcellebatterier fra ure, lommeregnere og høreapparater mm.

Bilbatterier og andre store batterier skal du aflevere på genbrugspladsen, og der kan du selvfølgelig også aflevere de små batterier.

Viden om batterier

Derfor skal du aflevere dem på genbrugspladsen eller på låget af genbrugsbeholderen

Tungmetaller

Mange batterier indeholder tungmetaller, som kan gøre skade på både mennesker og miljø, hvis de havner de forkerte steder.

Tungmetaller i batterier er for eksempel bly, cadmium, nikkel og kviksølv.

Energi og ressourcer

Der er en stor miljøgevinst i at genbruge metallerne fra brugte batterier.
Det er dyrere og mere energikrævende at udvinde og oparbejde nye metaller, og metallerne er desuden en begrænset ressource i naturen.  

Hvor bliver de af?

Når du har afleveret dine batterier enten på låget af genbrugsbeholderen eller på genbrugspladsen, bliver de sendt til virksomheder, som sørger for, at de bliver genanvendt.

Først bliver batterierne sorteret efter hvilken type stoffer, de indeholder. Derefter bliver de opvarmet til meget høje temperaturer, sådan at plast og papir brænder, og nogle metaller - for eksempel kviksølv og zink - fordamper. Disse metaller bliver senere renset ud af røgen og kan bruges igen. Andre metaller som jern og mangan ligger tilbage. De kan bruges i stålindustrien til mange forskellige produkter, som for eksempel jernbaneskinner, stålvaske og meget andet.

Returordning

Elreturs hjemmeside kan du læse om producenternes ansvar for at tage brugte batterier retur.